• vrijdag 30 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Schuldeisers Suriname richten zich op olieroyalty’s

| dagblad de west | Door: Redactie

Vooruitzichten op een oliebonanza net voor de kust hebben ertoe geleid dat het kleine Suriname in gebreke is gebleven, omdat buitenlandse obligatiehouders op betere voorwaarden wachten. Vijf schuldeisers hebben een herstructureringsvoorstel dat het ministerie van Financiën deze maand tijdens de onderhandelingen heeft ingediend, afgewezen, blijkt uit een regeringsverklaring van afgelopen week. Suriname dat tussen Guyana en Frans-Guyana aan de noordoostkust van Zuid-Amerika ligt, noemde een “grote kloof” tussen wat schuldeisers willen en wat de regering zich kon veroorloven.

Terwijl Suriname probeert zijn wanbetaling te verhelpen op basis van de huidige situatie, kijken sommige investeerders naar mogelijke toekomstige olieroyalty’s uit een offshore-bekken

dat volgens het boorbedrijf Apache Corp, ‘’het meest bekeken bekken’’ ter wereld is. “Obligatiehouders willen eerst de definitieve investeringsbeslissing van Apache zien”, zegt Nathalie Marshik, algemeen directeur vastrentende waarden bij Stifel Nicolaus & Co in New York.

“Als dat eenmaal bekend is, zal het Internationaal Monetair Fonds de toekomstige olierijkdom in hun schuldhoudbaarheidsanalyse opnemen. Het idee is dat als je dat eenmaal doet, je niet meer zulke grote kapsels hoeft te hebben.”

Na twee jaar in een diepe schuldencrisis, laat dat de voormalige Nederlandse kolonie in een uniek soort verlamming achter. Op het spel staat ongeveer USD 675 miljoen in twee uitstaande dollarobligaties, die in beweging blijven, terwijl het land de tweejarige verjaardag van zijn eerste wanbetaling in het covid-tijdperk passeert. Suriname is tijdens de pandemie drie keer in gebreke gebleven, volgens de criteria van Fitch Ratings. De obligaties die in 2026 vervallen, blijven sinds maart bijna 71 cent op de dollar staan, terwijl de obligaties die in 2023 vervallen zijn gestegen tot ongeveer 81 cent, volgens indicatieve prijzen opgesteld door Bloomberg.

De regering zei maandag dat ze er niet in was geslaagd een akkoord te bereiken met obligatiehouders in een onderhandelingsronde die op 11 juli begon. Armand Achaibrasing, de minister van Financiën van het land, betoogde dat een eerlijke deal schuldverlichting zou moeten omvatten die verenigbaar is met de situatie van het land. Volgens een verklaring, zou de natie “in de nabije toekomst open zou staan om de schuldeisers te compenseren, mocht het land offshore oliegeld ontvangen”.

Dat heeft geleid tot een discussie over een instrument gekoppeld aan olieroyalty’s dat zou kunnen helpen obligatiehouders te compenseren voor de verliezen die bij een herstructurering zijn geaccepteerd. Maar er is een belangrijk meningsverschil over de hoeveelheid geld die eerst naar Suriname gaat als de olie begint te stromen: de natie wil exclusieve aanspraak op de eerste USD 500 miljoen, terwijl investeerders toegang willen na USD 50 miljoen, volgens een verklaring van 22 juli.

De schuldeisers van de Club van Parijs kwamen vorige maand overeen om de schuld van Suriname te herschikken, een deal waarin regeringsfunctionarissen beloofden om schuldbehandelingen “minstens zo gunstig” te zoeken bij andere bilaterale en externe schuldeisers. Suriname heeft ook een programma met het IMF.

Beleggers eisen ongeveer 17 procentpunten extra rendement om staatsobligaties van Suriname boven Amerikaanse staatsobligaties aan te houden, waardoor het een van de 21 landen is waar in dollar luidende obligaties worden verhandeld op een niveau dat als noodlijdend wordt beschouwd. Het aantal noodlijdende ontwikkelingslanden is sinds eind 2021 verdubbeld, aangezien de stijgende voedsel- en energiekosten leiden tot sociale en politieke onrust over de hele wereld, wat een schaduw werpt op de komende obligatiebetalingen in sommige landen met een hoge schuldenlast.

Bron: Bloomberg

| dagblad de west | Door: Redactie