• woensdag 19 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Schrijfster Krisnadath pleit voor aanpak leescultuur

| suriname herald | Door: Redactie

Schrijfster Ismene Krisnadath pleit voor de aanpak van de leescultuur in het voortgezet onderwijs. Er zou volgens haar beleid moeten worden ontwikkeld om de belangstelling voor het lezen bij deze groep op te wekken. Er is immers veel werk verzet op het basisniveau, maar bij de oudere kinderen niet, zegt Krisnadath. Zij heeft op 10 januari 690 exemplaren van het boek ‘Prettig omgaan met jongeren’ overhandigd aan minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC).

Het boek is een product voortgevloeid uit een module, die Krisnadath heeft ontwikkeld voor het Instituut voor de Opleiding van Leraren. De module had betrekking op de psychologie van de adolescentie. De boeken zullen naar verschillende scholen worden gestuurd. Levens wil het voorstel voor de aanpak van de leescultuur meenemen in het project over de vernieuwing van het voortgezet onderwijs. Met het onderwijzersveld zal dan worden nagegaan hoe het beleid eruit zal moeten zien.

De schrijfster deed ook een speciale donatie aan de minister zelf van drie leesboeken. ‘Stekel lust zoete patat’, de pennenvrucht van Krisnadath zelf, is een prentenboek bestemd voor het derde en vierde leerjaar. ‘Wie Ben Ik? De Tekenwedstrijd’ is geschreven door de Nickeriaanse Steffano Irodikromo. Hij beschrijft zijn eigen ervaringen met pesten in het boek. Het laatste boek ‘Pippa de Wonder Kikker’ is van Clarisse Vasseur.

“De laatste tien tot vijftien jaar heeft de overheid geen boeken gekocht voor scholen. Ik ging vóór de COVID-19-pandemie zelf naar de scholen voor de verkoop,” aldus de schrijfster. De bewindsvrouw is het eens met Krisnadath, dat de aanschaf van Surinaamse boeken voor de bibliotheken en mediatheken van de scholen een speciale post op de begroting van het ministerie behoeft. Levens mikt op de volgende begroting hiervoor.

| suriname herald | Door: Redactie