• woensdag 29 June 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Schaakkampioen Gajadin: ‘Het geeft een goed gevoel’

| de ware tijd | Door: Redactie

door Marinio Balsemhof

PARAMARIBO — “Het geeft een prettig en goed gevoel”, zegt Dewperkash Gajadin vol trots. De schaker won na zeventien jaren weer de Nationale Schaakkampioenschappen van de Surinaamse Schaakbond. Na en spannende laatste fase van het toernooi, werd hij zaterdag in de EFS College Covab kampioen door van zijn directe concurrent Viresh Giasi te winnen. Door de wereldwijde uitbraak van de coronapandemie vond het evenement de afgelopen twee jaren geen voortgang.

“Afgelopen twee jaar is er toch veel aan internetschaak gedaan, waardoor het niveau niet achteruit is gegaan”

Gajadien is blij dat er weer fysiek geschaakt mag worden. Ondanks de lange stop van twee jaren, vindt hij niet dat het niveau gedaald is. “Het was ongeveer even moeilijk als de vorige landskampioenschappen. De afgelopen twee jaar is er toch veel aan internetschaak gedaan, waardoor het niveau niet achteruit is gegaan”, meent hij.

De schaker, die arts is in het dagelijks leven, wijst op het feit dat de kampioen pas op de slotdag bekend is geworden. Maar liefst vier schakers maakten kans op de titel. Hij had het vooral moeilijk tegen Chashawa, Ramsing en de sterk opkomende schakers Kalka en Kalidjo. “Ik zie zeker een goede toekomst voor schaken. Een aantal spelers wordt zelfs door grootmeesters getraind.”

Goed timemanagement

De nieuwe kampioen, die Casanova Sanches aflost van de titel, heeft weliswaar vanwege de drukte met zijn werkzaamheden en andere bijzondere omstandigheden niet echt kunnen schaken. “Ik had het uiteraard erg druk. Er was heel weinig tijd om aan sport te doen”, vertelt de arts. Ook nu heeft hij het druk, maar door goed timemanagement kan hij toch nog wat tijd vrijmaken voor de sport.

“Je performance hangt in elk geval ook van de opgedane kennis en ervaring in de voorgaande jaren. Een ander belangrijke zaak is om je lichamelijke conditie optimaal te houden. Trouwens dit laatste raad ik iedereen aan”, aldus Gajadien, die in 2010 de fide meester, fide arbiter en internationale instructeurstitel behaalde.

“Ik wil uiteraard nog sterker worden en nog betere performances neer te zetten. Maar dat is de wens van elke topper”

Ondanks hij al 43 jaar aan schaken doet, is de gedachte om te stoppen nog nooit in Gajadien opgekomen. Hij heeft integendeel nog veel plannen voor de toekomst. “Ik wil uiteraard nog sterker worden en nog betere performances neer te zetten. Maar ik denk dat dat de wens is van elke topper”. Ook wil hij tijdens de komende olympiade in India een goede beurt maken. De schaker wil verder ook jeugdigen trainen, zien groeien en uitblinken.

Het ligt verder in de planning van Gajadin om mee te doen aan de olympiade in India. Hij wil daar samen met teamgenoten goede prestaties neerzetten om Suriname een mooie plaats te geven op de standenlijst. De kampioen hoopt daarbij zijn prestaties op de olympiade van 1984 in Griekenland tenminste te kunnen evenaren. Op dat toernooi pakte hij het brons voor Suriname.

Gajadien ziet graag dat er in de schaaksport wordt geïnvesteerd. Ook zou het op een of andere manier geïncorporeerd moeten worden in het curriculum van het lager onderwijs, zodat kinderen al op vroege leeftijd kennis maken met de schaaksport.

| de ware tijd | Door: Redactie