
Santokhi: ‘Zonder acties is VN-agenda 2030 niet haalbaar’
| de ware tijd | Door: Redactie
door Ivan Cairo
PARAMARIBO — De doelstellingen van de ontwikkelingsagenda 2030 van de Verenigde Naties (VN) zullen illusoir blijven indien de te treffen maatregelen niet worden getroffen door lidlanden. Concrete acties moeten daarom nú worden ondernomen. Dat zei president Chandrikapersad Santokhi woensdag tijdens de 77ste Algemene Vergadering van de VN.
Het staatshoofd hield aanwezigen voor dat hij tijdens de vergadering van vorig jaar leiders had opgeroepen om een betere wereld te bouwen, een planeet voor degenen die nu leven, maar vooral voor de komende generaties. Hij bracht ook in herinnering dat in 1992 tijdens de VN-aardetop in Rio de Janeiro, Severn Cullis-Suzuki
een beroep op iedereen had gedaan om de vernietiging van de hulpbronnen van de aarde te helpen stoppen. Nu, dertig jaar later heeft de wereld, gezien de staat waarin die verkeert, geen nieuwe wake-upcall nodig. “Het is tijd voor echte actie!”“We zijn niet klaar en hebben niet alle noodzakelijke maatregelen genomen”
Hoewel, aldus Santokhi, enige vooruitgang is geboekt, “zijn we er nog niet in geslaagd de uitdagingen het hoofd te bieden”. Ondertussen stapelen de bedreigingen zich op. Hij wees op vertraging van het economische herstel van de Covid-19-pandemie, verergering van de klimaatcrisis met extreme weersomstandigheden, verlies aan biodiversiteit, instorten ecosystemen, toenemende armoede en honger en een humanitaire crisis.
Vragen
De wereldgemeenschap wordt geconfronteerd met consumenten- en brandstofprijzen, die aanzienlijk zijn gestegen en de levensstandaard schaden, met name voor de kwetsbaren, stelde de Surinaamse leider. Hij wierp daarbij enkele vragen op. “Hebben we onze aarde op een duurzame manier behandeld? Zijn we beter voorbereid op de volgende pandemie? Is de toegang tot klimaatfinanciering verbeterd? Hebben we de grondoorzaken van de humanitaire crisis en ongereguleerde migratie aangepakt? Hebben we ervoor gezorgd dat de meest kwetsbaren in onze samenlevingen uit armoede en honger werden getild, en hebben we in hun behoeften voorzien? En ondernemen we voldoende actie, samen als één?”
De conclusie die volgens hem dient te worden getrokken is “dat we niet klaar zijn en niet alle noodzakelijke maatregelen hebben genomen”. “En als leider van Suriname, een klein land, één van de slechts drie CO₂-negatieve landen ter wereld, doe ik vandaag een beroep op u om ons onze vaste toewijding aan internationale principes en internationaal recht door iedereen te laten handhaven bij het aanpakken van de wereldwijde uitdagingen en bedreigingen.”
De president drong er bij de lidlanden op aan om hun belangrijke rol en plaats, ter verdediging van deze principes, uit te oefenen door middel van een zinvolle dialoog en constructieve betrokkenheid als instrumenten. De huidige ontwikkelingen zullen de wereld verder brengen van de doelstellingen in de agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling en de belofte om niemand achter te laten waarschuwde Santokhi.
| de ware tijd | Door: Redactie