• donderdag 30 June 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Santokhi: US$ 34 miljoen extra na schuldherschikking Paris Club

| starnieuws | Door: Redactie

President Chan Santokhi

De eerste grote herschikking van Surinames buitenlandse schuld is een feit. President Chan Santokhi deelde donderdag mee in De Nationale Assemblee dat overeenstemming is bereikt over de schuld van ruim US$ 100 miljoen met de Paris Club. De komende drie jaren zal Suriname US$ 34 miljoen minder aan rente en aflossingen betalen. Dit geld kan het volk ten goede komen, merkte Santokhi op. 

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft met een technische delegatie in Parijs onderhandelingen gevoerd met de Paris Club. De schulden zijn herschikt met Nederland, Italië, Frankrijk, Zweden, en Israël. Het voorstel gedaan door Suriname is integraal geaccepteerd. Het gaat om een lagere rente, een verlenging van de looptijd met circa 10 jaar waarvan een grace periode van 5 jaar. Bij de onderhandelingen waren ook vertegenwoordigers aanwezig van het IMF, Wereld Bank, OECD, UNCTAD, IDB, en de Europese Commissie.

De president merkte op dat de schulden van de Staat erg hoog zijn. Het land kan niet voldoen aan de schuldverplichtingen. Volgens de recente cijfers van het Bureau van de Staatsschuld is de totale schuld op dit moment US$ 3.2 miljard. De wettelijke schuld-BBP ratio komt neer op 129%. Volgens de norm zou deze niet meer dan 60% mogen bedragen.
Een belangrijk probleem is de hoge rente die betaald moet worden aan de zogenaamde Oppenheimer bondholders. Daarnaast zijn er nog tal van andere leningen waarmee de regering is opgescheept. Ook met de bondholders zijn er vooruitzichten. Suriname heeft een voorstel gedaan, waarover verder onderhandeld zal worden.

| starnieuws | Door: Redactie