• zondag 24 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Santokhi spreekt hoop uit voor slagen ‘Speciaal Tripartiet Overleg’

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie

Voorlezen

Santokhi spreekt hoop uit voor slagen ‘Speciaal Tripartiet Overleg’

16/09/2021 06:02 - (Bewerkt persbericht)

President Santokhi. Foto: CDS  

PARAMARIBO - President Santokhi heeft woensdag het Speciaal Tripartiet Overleg geïnstalleerd. Hierin hebben vertegenwoordigers van vakbonden, werkgeversorganisaties en de overheid zitting. Dit overlegorgaan heeft een ‘belangrijke rol’ te vervullen bij het herstellen van de Surinaamse economie. Om de kansen op een ‘Tripartiet Akkoord’ te vergroten is Marten Schalkwijk op verzoek van de regering voorzitter en Willem de Miranda is secretaris. Dit meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

Schalkwijk was in 1994 secretaris van het Tripartiet Overleg. De Miranda was in 1986 betrokken bij een eerdere poging om tot een Sociaal Akkoord te komen. Santokhi bracht tijdens de installatie in herinnering dat al in oktober 1992 een schrijven van de vakbeweging was, naar aanleiding van de toenmalige economische situatie. Het betrof een brief met acties en standpunten aan de regering. Dat was toen de aanleiding om in januari 1994 voor de eerste maal het Tripartiet Overleg in te stellen.

Marten Schalkwijk (2e rechts) is voorzitter.

"Wij weten allemaal dat dit de periode van het Structureel Aanpassingsprogramma (SAP) was", sprak Santokhi. "De economie, die in de periode voor 1992 behoorlijk scheefgegroeid was, moest weer rechtgetrokken worden en dat was geen gemakkelijk proces." Er was geen buitenlandse ondersteuning terwijl de inflatie tot 225 procent steeg in 1993 en in 1994 bijna 585 procent. Daarna viel de inflatie, vanwege het gevoerde financieel-economisch beleid, in 1995 terug tot 37 procent en in 1996 tot zelfs slechts 1 procent. "Deze ervaring geeft aan dat herstel van de economie geen gemakkelijk proces is en gepaard gaat met moeilijke besluiten en gevolgen", zei Santokhi.

Bryan Renten, vertegenwoordiger private sector

In 1994 kwam het niet tot een Tripartiet Akkoord. Santokhi sprak de hoop uit dat het deze keer wel lukt. "Deze regering wil welvaart en welzijn voor de hele bevolking. Wij willen dat iedereen de periode van tijdelijk koopkrachtverlies goed doorkomt en wij hopen, dat dit orgaan zich daar ook voor zal inzetten. De regering werkt hard aan de realisatie van zaken", zei het staatshoofd. De streefdatum voor een Tripartiet Akkoord is 25 november. "Ik hoop dat het Tripartiet Overleg in staat is dat te realiseren", aldus Santokhi.

Bryan Renten, die de private sector vertegenwoordigt, noemt de streefdatum uitdagend. "Als partijen transparant zijn en werkelijk tot een Sociaal Akkoord willen komen, dan zal het wel lukken." Armand Zunder van de vakbeweging zegt: "De uitdagingen zijn groot. Wij accepteren deze namens de vakbeweging en zullen ons best doen om zaken te realiseren."

  Tweet  Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie