• woensdag 29 June 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Santokhi blijft onbetwiste leider van de VHP

| starnieuws | Door: Redactie

VHP-voorzitter Chan Santokhi gaat de partij voor de derde achtereenvolgende termijn leiden. Er is één kandidatenlijst ingediend. (Foto: René Gompers)

Op 29 mei houdt de VHP bestuursverkiezingen. Zaterdag is er slechts één kandidatenlijst ingediend; Chan Santokhi gaat voor een derde termijn als partijvoorzitter. Ruim de helft van het huidige bestuur keert terug. 12 van de 25 leden zijn vervangen zodat er meer diversiteit en elk district vertegenwoordigd is. Na de verkiezingen zal een “zware campagne” gevoerd worden. De oranjepartij wil een grotere overwinning behalen bij de volgende strijd om de regeermacht. Een boek  over de geboekte resultaten in de afgelopen twee jaren moet helpen het doel te bereiken.

De oranjepartij heeft bij de laatste verkiezingen 20 zetels in de wacht gesleept. Bij de volgende wil ze meer.  “Weet u nog toen we zeiden “geef ons  28” en hoe we bekritiseerd en aangevallen werden, voor etnisch en wat nog meer werden uitgemaakt?” haalt Santokhi aan. “En kijk wat we voor elkaar hebben gekregen. Vriend en vijand verrast. Door hard werken. En we gaan het doen, nog een keer. Met meer en hogere ambitie. We zien dat het land het nodig heeft. Dat we meer verantwoordelijkheid krijgen, meer op ons nemen.”  

Santokhi heeft persoonlijk, en een deel van het bestuur, de kandidatenlijsten ingediend voor het hoofdbestuur en het congresbestuur. De partij heeft voor 29 mei het congres uitgeschreven, waarbij er onder andere een nieuw hoofdbestuur gekozen zal worden. Santokhi benadrukt dat tijdig bekend is gemaakt dat er verkiezingen gaan plaatsvinden. Hij geeft aan dat alleen het huidige bestuur deelname formulieren heeft opgehaald en de kandidatenlijsten heeft ingeleverd. De nieuwe kandidaat-voorzitter voor het congresbestuur is Mahinder Ratipal. Jules Ajodhia heeft zich niet herkiesbaar gesteld.

“Iedereen had ruimte,” merkt de partijvoorzitter op. “Maar dat geeft niet alleen de democratie binnen de partij aan, maar ook de eensgezindheid, Dat geeft ook aan de sterke wil, dat deze VHP de partij is die dit land kan redden. Natuurlijk gaan we dat doen met andere politieke partijen die voldoen aan het programma, aan de ideologie en het beleid dat wij nastreven.”

Op 25 mei brengt de partij een boek uit over wat er in de twee jaren van de regering is neergezet. “Geen verhalen maar resultaten van het beleid, een boek,” benadrukt Santokhi. “En dat boek zal in elke huiskamer te vinden zijn om te lezen.“ Santokhi stelt zich de reacties  voor bij het lezen van het boek: “ja, ze hadden het moeilijk. Den ben pramisi wan lo sani. Maar now mi e shi san ben de a probleem. En nu presteren ze. Yes, je verdient een tweede kans.”

Het kandidaat-bestuur ziet er als volgt uit:
1.    Hr. Ch. Santokhi -Voorzitter
2.    Hr. G.P. Oehlers - Ondervoorzitter Wanica
3.    Mw. U. Ramlagansing - Ondervoorzitter Paramaribo
4.    Hr. A. Gajadien - Ondervoorzitter Wanica
5.    Hr. S. Dijksteel - Ondervoorzitter Wanica
6.    Hr. D. Sharman - Ondervoorzitter Paramaribo
7.    Hr. G.Kandhai - 1e Secretaris Paramaribo
8.    Hr. P. Sewdien - 1e Penningmeester Wanica
9.    Hr. M. Jogi - 2e Secretaris Saramacca
10.  Hr. Ch. Gajadien - 3e Secretaris Wanica
11.  Hr. R. Wang - 2e Penningmeester Paramaribo
12. Mw.N. Jhakry - lid Nickerie
13. Mw. H. Ramdien - lid Nickerie
14. Mw. Ch. Bansi - lid Saramacca
15. Hr. P. Baldew - lid Commewijne 
16. Mw. J. Sawirjo - lid Commewijne
17. Hr.Gambier.R  - lid Para 
18. Hr.K. Thakoer  - lid Wanica
19. Hr. Sh. Boedhoe - lid Wanica
20. Hr.Antonius.P - lid Paramaribo
21. Hr. A. Roosveld - lid Paramaribo
22. Hr.Aviankoi.H - lid Sipaliwini
23. Mw. Lewis.J - lid Sipaliwini
24. Hr. S. Ratling K - lid Brokopondo
25.  Hr.Moertabat.S - lid Wanica

Kandidaat Partij Congres Bestuur
1. Hr. M. Rathipal - Voorzitter 
2. Mw. M. Ghisaidoobe - Ondervoorzitter 
3.  Hr. R. Sardjoe - Ondervoorzitter
4. Hr. Pultoo.H -Ondervoorzitter
5. Hr. C. Valies - 1e secretaris
6. Mw. S. Oedairadsingh - 2e secretaris
7. Hr. B. Bhageloe - lid
8. Hr. M. Sunderpersadlall - lid 
9. Mw. N. Wang - lid     

| starnieuws | Door: Redactie