• zaterdag 30 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Santokhi bij Coffee Box: Dag van dogla's moet ook komen

| starnieuws | Door: Redactie

President Chan Santokhi spreekt het publiek toe. Hij legt uit dat er ook een dag moet komen voor dogla's, de snelst groeiende groep in Suriname. (Foto's: René Gompers)

Als het aan president Chan Santokhi ligt, krijgen ook de dogla's - mensen van een gemengd ras - ook een nationale dag; ze zijn de snelstgroeiende groep in het land. Dit merkt de
president op tijdens zijn toespraak in Coffee Box Noord, een filiaal van het bekende restaurant. Hij prijst de ondernemers Rovin Bishesar omdat hij "in plaats van te morren, een bijdrage levert aan de economische ontwikkeling in deze moeilijke tijd."

Santokhi is te gast geweest  bij de opening zondag en heeft samen met de ondernemers en een paar kinderen, een plakkaat onthuld. Daarmee was het restaurant officieel geopend. De president geeft aan dat de uitnodiging naar hem al een maand geleden was gestuurd. Hij heeft lang getwijfeld maar heeft toch besloten erbij te zijn. Het gaat om jonge ondernemers die durven te investeren te midden van de verschillende crises en met het bedrijf  helpen de economie draaiende te houden.

De opening van het filiaal is aan de vooravond van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie gedaan, merkt Santokhi op. Het is ook een jubileumjaar voor de Javaanse Immigratie en afschaffing van de slavernij. Maar alle groepen zullen inde spotlight staan. "We zijn begonnen bij de Hindoestaanse Immigratie, straks is er 1 Juli, Javaanse immigratie, en Inheemse dag," somt hij op. "We gaan naar de boeroe's, naar de Portugezen, de Chinezen.""Maar toen kreeg ik een paar apps met 'wanneer is de dag van de dogla's," vervolgt Santokhi. "Den lai dya. Ik ben afhankelijk van jullie advies of die Dag van de Dogla moet komen. Als je het mij vraagt: Ja! Waarom? Het is de snelst groeiende groep in Suriname. De Dogla's." De Coffee Box is 5 jaar geleden in Paramaribo-Zuid begonnen. Directeur Biseshar geeft aan dat het "best draaiende en meest toeristvriendelijke eetcafé" gegroeid is van 25 medewerkers  naar 150, op beide filialen. Het concept is een succes benadrukt hij. Hij stelt dat de sector de economie  vooruit kan helpen.: "Ik geloof dat investeren in toerisme maar ook support van de overheid, Suriname  stappen vooruit gaat brengen."  Bij de rondleiding heeft Santokhi kort het keukenpersoneel gesproken. Un bori switi yere," riep hij ze toe. "Comidas dulces!"

| starnieuws | Door: Redactie