• donderdag 27 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

'Ruimtelijke ordening kan ook criminaliteit oplossen in getto’s'

| De Ware Tijd | Door: Redactie

'Ruimtelijke ordening kan ook criminaliteit oplossen in getto’s'

19/01/2021 20:02 - Gilliamo Orban

Minister Silvano Tjong-Ahin (l) met commissievoorzitter Armand Kotzebue. De bewindsman ziet ruimtelijke ordening ook als een belangrijk middel tegen criminaliteit. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) heeft zaterdag een commissie geïnstalleerd die de wet Ruimtelijke Ordening moet voorbereiden. Hierdoor moet het duidelijk worden voor burgers welke gebieden bestemd zijn voor onder meer landbouw, bebouwing, recreatie en industrie. Dit zal op basis van onderzoek vastgesteld worden. "Bij ons gaat het niet om een ding dat op korte termijn zal plaatsvinden zoals het omleiden van een weg. De bedoeling is dat we zullen plannen om bepaalde gebieden tot ontwikkeling te brengen en dat moet wettelijk geregeld zijn", zegt Tjong-Ahin tegen de Ware Tijd.

Door het ontbreken van deze wettelijke planning, wordt de samenleving geconfronteerd met diverse problemen. Zo is er land in het noorden van Paramaribo verkaveld en mensen hebben daar huizen gebouwd. Maar vanwege de lage ligging ten opzichte van de zeespiegel is dat gebied niet geschikt voor bebouwing. "Daar gaat over twintig jaar verzuipen en we hoeven daarbij niet te denken aan een waterhoogte van tien of twintig centimeter. De grond zal wel helemaal verzadigd raken en je kan het toilet niet doorspoelen", schetst de minister. Er zal een verbod worden gesteld om te bouwen in bepaalde gebieden.

Hij wijst erop dat er wetenschappelijk is bewezen dat het kustgebied van Suriname een van de meest bedreigde gebieden is in de wereld. Hoewel dat het gebied laag is, woont daar 80 procent van de totale bevolking. "De vraag kan rijzen of we niet moeten nadenken over een nieuwe stad", zegt de bewindsman.

Bij het vaststellen van de bestemming van de gronden is volgens Tjong-Ahin belangrijk om onder andere aspecten als het milieu en de sociaal-maatschappelijke omstandigheden in overweging te nemen. Hij neemt Bijlmer in Nederland als voorbeeld en die woonwijk was een ghetto geworden. "Dit probleem is niet per se opgelost met justitie en psychologen, maar met ruimtelijke ordening. De flats zijn tegen de grond aangegooid en dat gebied is toen anders ingericht, waarbij er mensen van verschillende klassen in het gebied verblijven."

Hij wijst erop dat er ook buurten in Suriname zijn, waarbij de statistieken uitwijzen dat in die gebieden de criminaliteit hoog is. Dit is te wijten aan kleine woningen die door onder meer de overheid zijn gebouwd. In een huis wonen er soms meerdere gezinnen. "Wanneer de dag aanbreekt blijven de kinderen niet thuis, maar gaan ze op hoeken van straten staan met alle gevolgen van dien", benadrukt de minister. Er moet daarom volgens hem voorkomen worden dat er alleen huizen worden gebouwd voor alleen sociaal zwakkere mensen of burgers uit het binnenland, die andere gewoontes hebben. Er zijn volgens de bewindsman ook andere factoren die betrekking hebben op ruimtelijke ordening zoals de afwatering en het verkeer. "Er is maar één ringweg." Tjong-Ahin vraagt zich af of er geen behoefte is aan een tweede.

Om de wet te formuleren zullen er ook consultatiebijeenkomsten gehouden worden met de verschillende actoren. Hij verwacht dat de commissie binnen een jaar een ontwerpwet op tafel legt om die voor goedkeuring in te dienen bij De Nationale Assemblee. De commissie wordt voorgezeten door Armand Kotzebue en bestaat verder uit Perry van Leesten (secretaris), Sohrabali Kadirbaks, Johan Martinus, Femia Wesenhagen en Angelika Ramdar.

  Tweet  Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

| De Ware Tijd | Door: Redactie