• maandag 16 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ruim veertig schakers in onlinetoernooi Masters of the Guianas

| suriname herald | Door: Redactie

Ruim veertig schakers doen mee aan de Masters of the Guianas. Het onlineschaaktoernooi waaraan spelers uit Suriname en Guyana deelnemen, gaat vanavond om zeven uur van start. Van Surinaamse zijde zijn er enkele toppers van de partij. Bij de mannen zijn dat Fide Masters (FM) Calvin Tjon Tjin Joe, meervoudig landskampioen Roger Matoewi, Viresh Giasi en meervoudig landskampioen Candidate Master (CM) Romario Sanches. 

Bij de vrouwen doen onder andere Woman Fide Master (WMF) Kaithlyn Tjon Tjin Joe en de gezusters Kaslan, namelijk WMF Catherine en Woman Candidate Masters (WCM) Alexandra en Victoria eraan mee.

Vanuit Guyana hadden tot voor de start van het toernooi zich nog geen topschakers aangemeld. Dat komt waarschijnlijk omdat op het ogenblik ook een toernooi in Guyana afgewerkt wordt waar zij al aan deelnemen. De verwachtingen zijn daarom dat er merendeels jeugdige schakers aan de Masters of the Guianas zullen meedoen.

Dit toernooi is overigens een initiatief van Athena Chess. De schaakvereniging organiseerde in 2020 al een aantal onlinetoernooien om Surinaamse schakers bezig te houden tijdens de coronapandemie waarin het niet mogelijk was fysiek bijeen te komen voor wedstrijden. Athena Chess besloot dit jaar ook een toernooi te organiseren waaraan ook Guyanese spelers konden deelnemen om zo de banden met de schaakwereld uit ons westerbuurland te versterken. Het is de bedoeling dat hierna nog meer edities van dit toernooi volgen met nog meer schakers uit andere landen in de regio.

De prijzenpot van de Master of the Guianas bedraagt US$ 650. De winnaar wordt beloond met US$ 250, terwijl de semikampioen en de derde beste schaker van het toernooi US$ 100 om US$ 50 krijgen. De beste vrouwelijke schaker, de beste U18-schaker en de beste U16-schaker ontvangen respectievelijk US$ 100, US$ 75 om US$ 50. Het toernooi duurt twee uren en wordt in negen ronden volgens het Zwitsers systeem afgewerkt.

| suriname herald | Door: Redactie