• vrijdag 02 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ruckers succesvol bij start nieuw basketbalseizoen

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — Ruckers is de verdediging van de titel in de mannenhoofdklassecompetitie van de Surinaamse Basketbalassociatie (SBA) met een overwinning begonnen. De Arend moest zondagavond in de Ismay van Wilgen Sporthal met 86-71 eraan geloven. Derrick Reumel, die de touwtjes bij Ruckers heeft overgenomen van Maikel Meinzak, was ingenomen met het resultaat. “We hadden de game onder controle”, zei de nieuwbakken oefenmeester van Ruckers na het duel tegen de Ware Tijd.

“We hebben over het algemeen goed gespeeld, maar het kan altijd beter.” Reumel gaf verder aan dat het een “working proces” is. Hij vindt het een

eer Ruckers te trainen en coachen. “Het is een dankbare taak en ik vind het leuk om te doen. We moeten naar de next level, omdat het team veel meer kan.”

“Eigen initiatief en samenspel moesten het worden, maar uiteindelijk werd het meer op de eerste gehouden. Het zal gaandeweg beter worden”

Zonde

Hij was verder van mening dat zijn pupillen de focus moeten behouden. “Ze moeten de koppen bijelkaar steken en gefocust blijven. De spelers moeten verder niet teveel op de referees focussen anders is het zonde voor het mooi spel.”  De coach onderstreepte dat indien zijn spelers het niet eens zijn met een call, hij of de captain tot de arbiters moeten praten. “Dat is echt iets dat we achterwege moeten laten”, aldus Reumel.

Bjorn Ewijk opende de score na twaalf seconden uit een driepunter. Joey Toyo counterde met een soortgelijke actie terug voor De Arend. Chayf Elburg scoorde daarna na een fastbreak uit een dunk voor Ruckers, terwijl De Arend kort daarna na een threepointer van Cidney Tolud voor het laatst dichtbij kwam: 7-6. Kelvin Monkau gaf uit een threepoint play de aanzet voor een 19-10 run voordat de eerste tien minuten met 26-16 werden afgesloten.

Threepointers

Elburg en Emile la Rose wisselden naar het einde van de tweede quarter toe threepointers af. Elke keer als Elburg Ruckers uit een afstandschot met dertien punten liet leiden, hielp La Rose De Arend het gat weer tot tien punten inlopen. Bij de rust stond het 47-37, terwijl het laatste kwart met 63-53 werd ingegaan.

Ruckers schroefde de voorsprong mede onder meer door captain Xaviër Elburg en Ewijk verder op. Patrick Chesron, aanvoerder Clarence Rozenblad en Enzo Zeefuik probeerden De Arend in het spel te houden. Echter, Ruckers bleef het beste van het spel in handen hebben en maakte zodoende geen fout bij de start van het nieuw basketbalseizoen.

Eigen initiatief

Wildred Zeefuik meende dat De Arend ook graag had willen winnen. “Alleen wilden de spelers dat op hun manier doen”, vond de coach van De Arend. “We zijn wel nog geen team. In de voorbereiding, die niet geweldig was, is er meer gewerkt op conditiesnelheid en reactie. Eigen initiatief en samenspel moesten het worden, maar uiteindelijk werd het meer op de eerste gehouden. Het zal gaandeweg beter worden”, besloot Zeefuik.

Chayf Elburg leidde Ruckers met 22 punten. Ewijk en Xaviër Elburg droegen respectievelijk zeventien om vijftien punten bij in de triomf. La Rose werd met 25 punten topscorer bij De Arend, Tolud eindigde met acht. Enzo Zeefuik en Rozenblad noteerden elk zeven punten.

Semikampioen Koi Carper boekte eerder op de avond een overtuigende 89-42 triomf op De Schakel. Archino Prado (Koi Carper/achttien punten) en Lagwijn Brondenstein (De Schakel/dertien) werden de respectieve topscorers bij hun clubs. Koi Carper-coach Ludwig Belgrave werd met nog 16.6 seconden in de tweede quarter wegens ageren tegen de wedstrijdleiding gediskwalificeerd. 

| de ware tijd | Door: Redactie