• zondag 27 November 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ruckers in basketbalfinale

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — Ruckers heeft invulling gegeven aan de woorden ‘Ik kom dinsdag niet om te verliezen’ van coach Maikel Meinzak. De kampioen van 2019 wipte De Schakel in game 4 van de halvefinaleserie van de mannenhoofdklasse met 107-83 uit de strijd.

Het basketbalduel in een goed gevulde Ismay van Wilgen Sporthal werd overschaduwd door zes onsportieve fouten, waaronder twee voor Milton Meinzak van De Schakel, die daardoor automatisch werd gediskwalificeerd. Teamgenoot Jermaine Benn werd ook uit de wedstrijd gezet na het bezigen van liederlijke taal tegen arbiter Derryle Cotino, die de touwtjes in handen had met Kenneth

Vianen en Gilbert Adasi. Het trio deelde ook vier technische fouten uit aan de coaches Ray Emanuels (De Schakel) en Maikel Meinzak (Ruckers) en hun respectieve spelers Stefano Eudoxie en Gylan Watamaleo.

Snelheid

Meinzak had verwacht dat De Schakel sterker voor de dag zou komen in game 4. “Maar we hebben ze weer eens op snelheid kunnen pakken. Het was een leuke serie. We hadden een wake-upcall nodig en daarvoor heeft De Schakel gezorgd door in game 1 van ons te winnen, maar we zitten nu in de finale.”

Tegenhanger Emanuels was van mening dat zijn team de tweede wedstrijd tegen Ruckers uit handen heeft gegeven. “We zijn te relax gekomen, terwijl een 2-0 voorsprong een betere uitgangspositie zou zijn. Ruckers was in game 3 goed op schot en wij stonden vanavond met de rug tegen de muur.”

De oefenmeester was van mening dat de 83 punten in feite naar een overwinning moesten leiden, “maar onze verdediging was vandaag weer slecht”. Emanuels is teleurgesteld, “omdat we veel meer in ons hadden. Mijn spelers hebben weliswaar gevochten, maar waren op bepaalde momenten ook down”.

Century

Chayf Elburg maakte de century met nog 2:07 uit een vrije worp (100-83), voordat uiteindelijk met 107-83 werd gewonnen. Ruckers, die in game 3 zestien three-pointers maakte, scoorde deze keer acht, waaronder twee elk voor Elburg en Watamaleo. Xaviër Elburg, Byorn Ewyk, Andrew Blijd en Jason Fisher maakten de overige.

Chayf Elburg werd met 26 punten topscorer bij Ruckers. Ewyk en Kelvin Monkau eindigden met respectievelijk achttien om vijftien punten. Laqwyn Brondenstein en Eudoxie leidden De Schakel met elk vijftien punten, terwijl Cheraldo Beverdijk en Jahmal Henar dertien om twaalf punten bijdroegen.

Rommelige vertoning

Koi Carper versus De Arend – 68-64 – kende vanaf het begin een rommelige vertoning. De winnaar leidde vanaf het begin en had twee keer een voorsprong van veertien punten: 26-12 in de tweede en 56-42 in de derde quarter. Hoogtepunt in de voorlaatste periode was zonder meer de alley-oop dunk van Koi Carper-center Dancel Anantoewe met nog 4:16 uit een assist van Archino Prado.

Good old Mitchell Zeefuik liet de achterban van De Arend met nog 7:10 in het laatste kwart uit zijn dak gaan na een prachtig blok op Prado. De ploeg uit Frimangron deed er in de laatste fase alles aan een beter resultaat uit het vuur te slepen, maar het mocht niet baten.

Darryl Tolud toonde zich ingenomen met de triomf. “We hebben alles op alles gezet en ook hard gewerkt”, onderstreepte de Koi Carper-captain. “Het verschil lag deze keer in ons samenspel en één-op-één duels. De energie was er vanavond. Iedereen wilde winnen en nu gaan we alles op alles zetten voor een finaleplaats.”

De Arend-aanvoerder Clarence Rozenblad: “We zijn gaan slabakken in derde quarter vandaar dit resultaat. Maar in game 5 gaan we alles op alles zetten. Ik ben wel teleurgesteld in mezelf, omdat ik weet dat ik meer kan. Het is vandaag niet echt gelukt te scoren, maar game 5 wordt een andere koek”, verzekerde Rozenblad. Emile la Rose en Ian Drakenstein werden met 22 om achttien punten de topscorers bij De Arend en Koi Carper.

Beslissende game

Game 5 wordt waarschijnlijk op 29 november gespeeld. De Surinaamse Basketbalassociatie heeft maandagavond namelijk uitstel verleend aan De Arend voor het spelen van wedstrijden tussen 24 en 27 november. Drie van de spelers van het team – Mitchell Zeefuik, Sven Tojo en Chesron Patrick – zitten in die periode namelijk in Guyana in verband met de Inter-Guyanese Spelen. Zeefuik is coach van de meisjesselectie van Suriname, Tojo en Patrick spelen voor de jongensploeg. De Ware Tijd heeft vernomen dat Koi Carper het niet eens is met het besluit van de SBA en dit gaat aanvechten.

Voor Ruckers-coach Maikel Meinzak maakt het niet uit welke van de twee ploegen tot de eindstrijd doordringt. “We zijn op alles voorbereid.” De extra break komt in elk geval zijn speler Rogerio Playfair ten goede. Die kwam in de derde partij tegen De Schakel hard te vallen en werd met de ambulance naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo gebracht. Na een nacht ter observatie hebben gelegen mocht hij naar huis. De guard is intussen thuis, maar klaagt nog van pijn. Hij heeft bedrust voorgeschreven gekregen.

| de ware tijd | Door: Redactie