• vrijdag 20 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Royalties Grassalco pas in 2034 weer ter beschikking

| suriname herald | Door: Redactie

De royalties die Iamgold afdraagt aan Grassalco, in de vorm van twee procent van het goud dat de multinational wint, wordt voor vijftien jaar afgedragen aan de Centrale Bank van Suriname. Dit is per resolutie van 2019 besloten. Pas in 2034 heeft Grassalco weer de beschikking over de twee procent royalties.

De afdracht van royalties vloeit voort uit de delfstoffenovereenkomst uit 1994. Deze is gesloten tussen Suriname, Grassalco en Goldenstar Resources Ltd. 

Grassalco-directeur Wesley Rozenhout had gehoopt dat de regering, waarvan hij deel uitmaakt, deze resolutie zou intrekken. Dit is de hoofdreden waarom de salarissen moeizaam uitbetaald kunnen worden. Rozenhout laat het hoofd niet hangen, maar zoekt naar mogelijkheden om het bedrijf voort te zetten. 

Hij geeft verder aan dat de machines die voor productie moeten zorgen, vaker uitvallen dan dat ze ingezet kunnen worden. Het is elke dag passen en meten. Voorts stelt hij dat de salarissen altijd zijn uitbetaald, hoe moeizaam dan ook. 

Over het aantrekken van familieleden zegt hij: "Heel Suriname is familie. Als iemand een contract krijgt aangeboden wil dat niet zeggen dat degene in vaste dienst treedt."

Rozenhout zegt verder dat hij zijn krachten zal blijven geven om te voorkomen dat Grassalco hetzelfde lot overkomt als de eens zo florerende Bruynzeel.

| suriname herald | Door: Redactie