• maandag 21 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ROTTERDAM BLIJFT AANTREKKELIJK VOOR ZUID-AMERIKAANSE DRUGSHANDEL

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

De doorvoer van cocaïne naar Nederland via de legale stromen van handel in goederen gaat onverkort door. In de afgelopen twee weken is er wederom een grote hoeveelheid cocaïne onderschept in de Haven van Rotterdam, waaronder ook drugs uit Suriname.

Zo is de douane tijdens controlewerkzaamheden op 5 mei gestuit om 5 kilogram ‘Surinaamse’ cocaïne die tussen geschenkverpakkingen verborgen zat. Op dezelfde dag werd ook 13 kilogram cocaïne onderschept tussen een lading vis uit Columbia. De twee drugsvangsten hebben samen een waarde van ruim 1,3 miljoen Euro.

Rotterdam, de grootste en meest strategische haven van Europa, wordt flink geteisterd door drugstransporten uit Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. Een actie van de douane heeft geresulteerd in de onderschepping van in totaal 2773 kilogram drugs met een straatwaarde van ruim Euro 207 miljoen. Er zijn zeker 7 aanhoudingen verricht.

De actie begon met de ontdekking van de eerste partij drugs van 48 kilogram op 28 april. De drugs zaten verstopt in de luiken van een container met avocado’s uit Colombia. Medewerkers van de douane troffen op 2 mei twee sportassen op het haventerrein waarin 35 kilogram cocaïne zat. Op de plaats van delict werd een 18-jarige Rotterdammer aangehouden die mogelijk betrokken is bij het ophalen van de verdovende middelen. Achter het kopschot van een container werd op 3 mei 32 kilogram cocaïne onderschept tussen een lading bananen uit de Dominicaanse Republiek. In een container met pompoenen uit Brazilië werd op 6 mei ruim 550 kilogram cocaïne onderschept op twee pallets.

Ook andere havens in Nederland zijn aantrekkelijk voor drugssmokkelaars die de zee verkiezen boven de lucht. Medewerkers van het duikteam troffen op 4 mei tijdens controle in de haven van Vlissingen een kist onder een vrachtschip aan met daarin 50 kilogram cocaïne. Diezelfde dag onderschepten douaniers 1470 kilo cocaïne in een container geladen met oude auto’s en motoren uit Amerika.

De zaken zijn verder in onderzoek bij de Nederlandse Hit And Run Cargo (HARC) team; een gemengde taskforce bestaande uit douane, Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD), Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Alle drugs zijn intussen vernietigd.

UNITEDNEWS

 

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie