• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ROS-Minister Emanuel volgt bewegingen justitie in kwestie NIS-directeur Martinus

| dagblad suriname | Door: Redactie

“Op een gegeven moment zullen we formaliteiten inzetten en een leiding benoemen”

“Het is een justitiële aangelegenheid en daarover heb ik niets te zeggen. Alles wat ik tot nu toe weet is wat in de media staat, meer weet ik niet.” Zo reageert minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) desgevraagd over de opsporing van politicus en directeur van het Nationaal Indoor Stadion, Martinus ‘Bordo’ Joel. 

Minister Emanuel stelt: “Wij als ministerie volgen de bewegingen vanuit de justitie heel rustig en op gegeven moment zullen we enige formaliteiten inzetten en een leiding benoemen. Maar, voor nu staat NIS niet stuurloos,

alles geschiedt nog steeds vanuit het ministerie naar NIS toe.”

Directeur Sportzaken, Gordon Touw Ngie Tjouw, zegt eveneens desgevraagd dat hij van de minister en regering directieven ontvangt om uit te voeren.

Strafbare feiten

NIS-directeur Martinus wordt door de politie gezocht in verband met ernstige strafbare feiten die hij zou hebben gepleegd. Martinus wordt verdacht van onder andere moord, doodslag, deelneming aan een criminele organisatie, drugshandel en witwassen.

De doorgaans super actieve Bordo is al geruime tijd niet meer verschenen op social media. ABOP-woordvoerder Humphrey Dundas stelde tegenover lokale media; dat Suriname een rechtsstaat is en dat elke burger, dus ook leden van de organisatie, verantwoordelijk zijn voor hun daden mochten die indruisen tegen de wet. De partij kan daarvoor geen verantwoordelijkheid nemen. De ABOP is niet verantwoordelijk voor wetsovertredingen die gepleegd worden door leden of toppers van de partij. Ook niet voor eventuele handelingen van hoofdbestuurslid Martinus, zei Dundas. 

Bekende criticus

Bordo was een bekend criticus van de regering. Eerder schreef hij over het overleg tussen de president, vicepresident en de minister van Financien: “Waarom willen jullie het volk voor de gek houden, vandaag zeggen jullie A dan morgen is het B.” Joel Martinus is onder de samenleving geliefd als een bekende criticus van het beleid. Tijdens de piekmomenten van Covid-19 kwam hij al in opspraak voor het niet naleven van de maatregelen. Hij verwees daarbij naar het gedrag van regeringsleden.

Martinus insinueert ook, dat bepaalde handelingen wel toegelaten worden voor enkele delen van de samenleving en weer niet voor andere. Op social media werden daarbij door lezers gevoelige en denigrerende opmerkingen geplaatst. Martinus kreeg ook mot met VHP-fractieleider Asiskumar  Gajadien. Op social media heeft Martinus zich destijds zeer vulgair uitgelaten over onder andere Gajadien. Hij schreef onder meer; “Gajadien, je bent op het verkeerde adres en ik ga je antwoord geven! Want je l**** me zomaar met s****. Zet je oren goed coming soon.” 

Bordo presenteerde plannen aan president 

Het lag in de bedoeling dat het Nationaal Indoor Stadion (NIS)/Anthony Nesty Sporthal van een non-profit organisatie zou overstappen naar een commerciële instelling om inkomsten te genereren. De plannen hiertoe werden op donderdag 2 september 2021 door de Stichting Beheer en Exploitatie Nationaal Indoor Stadion/Anthony Nesty Sporthal onder leiding van Martinus aan president Chandrikapersad Santokhi gepresenteerd. Binnen deze plannen lag ook het renoveren c.q. uitbreiden en moderniseren van de accommodatie om zodoende ruimschoots te voldoen aan haar doelstellingen. Door het ontbreken van een gedegen onderhoudsplan alsook structureel en duurzaam onderhoud, bevindt het NIS zich in een deplorabele staat. Civieltechnisch kan het gebouw als afgeschreven worden beschouwd en voldoet het niet als een veilige accommodatie voor sport en evenementen. Het is onduidelijk wat de status van de plannen is.

| dagblad suriname | Door: Redactie