
Reizen dreigt luxe te worden voor gemiddelde Surinamer
| de ware tijd | Door: Redactie
door Eliézer Pross
PARAMARIBO — Surinamers zijn massaal op reis gegaan nadat de grenzen weer opengingen na bijkans twee jaar van de Covid-19-pandemie. Toen het coronavirus het hardst toesloeg in 2020 zijn nog geen twaalfduizend Surinamers op reis gegaan. De aantallen stegen naar iets boven de zeventienduizend in 2021 toen grenzen langzaam werden geopend.
Toen alle grenzen opengingen in 2022, stormden bijna 57.000 burgers het land uit op vakantie en voor zaken via de luchthavens. Dit wordt bevestigd door Roy Samuels, hoofd Nationale Coördinatie Immigratie en Grensbewaking van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV). “De belangrijkste bestemming blijft Nederland, gevolgd door de Verenigde
Staten”, laat Samuels optekenen. Daarna volgt de regio, met name de Antillen en Trinidad en Tobago.“Met de huidige koersen kunnen mensen steeds minder sparen om op reis te gaan”
‘Illegale’ oversteek grensrivieren
Frans-Guyana en Guyana blijven ook belangrijke bestemmingen voor Surinamers over land. Maar waar de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven de belangrijkste vertrekpoort blijft voor Surinamers (bijkans 185.000 in vijf jaar), is het moeilijk om te weten hoeveel Surinamers de oostelijke en westelijke buren bezoeken, “vanwege de gedoogde illegale oversteek” met de kleine boten.
Surinamers steken het liefst illegaal dan legaal over naar Frans-Guyana. In de afgelopen vijf jaar hebben slechts iets meer dan zevenduizend burgers de oversteek gedaan met een paspoort en visum naar de oosterburen.
Wat Guyana betreft hebben minder dan twintigduizend Surinamers dat land in de afgelopen vijf jaar op de legale manier bezocht. Guyanezen en burgers van Guyanese komaf blijven ook aan de westgrens massaal kiezen voor de zogeheten ‘backtrackroute’.
Zorgen over vooruitzicht
Na de twee jaar van kommer en kwel, is er “een aardig verloop geweest” in 2022, beaamt voorzitter Cindy Uden van de Associatie van Surinaamse Reisagenten (Asra), over de appetijt van Surinamers om op reis te gaan. Echter, los van de pandemie-jaren, neemt het aantal geleidelijk af. “Op reis gaan dreigt weer een luxe te worden”, laat Cruden optekenen.
De cijfers liegen er niet om. Vijf jaar geleden konden ruim 68.000 Surinamers op reis gaan. Nader bekeken schijnt het feit dat de Surinaamse dollar steeds in waarde daalt, een enorme impact te hebben gehad op reizen voor Surinamers. Waar de US dollar in 2018 nog voor rond de SRD 7 werd gewisseld, verdubbelde het naar SRD 14 in 2020.
Somber beeld
Uden schetst een somber beeld: “Het ziet er niet goed uit in 2023. Met de huidige koersen kunnen mensen steeds minder sparen om op reis te gaan. We moeten nog zien als mensen hun boekingen zullen cancelen om het hoofd boven water te houden.”
Ook het wegvallen van buitenlandse maatschappijen vanaf de pandemie maakt dat er steeds minder aanbiedingen zijn. “Vóór de pandemie had je heel veel acties op bestemmingen”, weet Uden. Echter, met het stoppen van het Nederlandse TUI en volgende maand ook American Airlines hebben Surinaamse reizigers steeds minder opties. De ‘terugkeer’ van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij wordt daarom ook van harte toegejuicht.
Een ander probleem is dat de favoriete bestemmingen van Surinamers – Nederland en de Verenigde Staten – het blijkbaar moeilijker hebben gemaakt voor landgenoten om aan een visum te komen. “Het maken van afspraken gaat al veel moeizamer dan voorheen. Laat staan het verkrijgen van de felbegeerde toegangsbewijzen.” Uden hoopt dat de overheid dit bespreekbaar zal maken met deze bevriende naties.
| de ware tijd | Door: Redactie