• donderdag 30 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Regering wil miljarden besparen met afbouw subsidies

| starnieuws | Door: Redactie

De ministers David Abiamofo, Albert Jubithana en Stanley Raghoebarsing op een regeringspersconferentie over afbouw van subsidies. (Foto's: René Gompers)

Met het afbouwen van de subsidies wil de regering enkele miljarden SRDs per jaar besparen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt voor om de btw naar 12,5% te verhogen en dat bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS), tarieven dit jaar nog met 80% de lucht in moeten. Zo kan de regering sneller subsidies afbouwen en meer besparen.

Maar 'lanti' stelt een alternatief voor en dat houdt in dat dat zij meer US dollars gaat halen bij de kleine goudsector, de ontheffingen op

bepaalde invoerrechten gaat aanpassen, de prijzen om te vliegen over en te landen het grondgebed enorm gaat verhogen en ook meer geld gaat halen uit grondhuur.

Begonnen is met het afbouwen van de subsidie op brandstof. Dit betekent dat prijzen van goederen en diensten nog meer gaan stijgen. Daarbovenop moet ook rekening gehouden worden met de btw. Het IMF stelt voor om het tarief van 10%  naar 12,5% te verhogen. Subsidies afbouwen bij de EBS  is een moeilijker opgave geven ministers David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen en  Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning aan.

Het IMF stelt een snelle afbouw voor waardoor tarieven in 1 jaar met 80% zullen stijgen (4 verhogingen van 20%). Dit uitvoeren is politiek en maatschappelijk geen optie geeft Abiamofo aan. Het zijn juist deze drie thema's - het toepassen van de btw, het afbouwen van subsidie op brandstof en bij EBS- die IMF snel in orde wil zien, deelt Raghoebarsing mee. "Die voorstellen zijn niet haalbaar," merkt Raghoebarsing op.

Hij geeft aan dat op papier de voorstellen technisch kunnen kloppen. Afbouwen van subsidies moet wel omdat het drukt op de begroting, vooral bij EBS. Het zal de Staat dit jaar meer dan SRD 3 miljard kosten als ze niet afbouwt. Afbouwen betekent hogere tarieven. "Het zal omhoog moeten alleen kunnen wij het niet 4 maal 20% omhoog doen in dit jaar zoals het IMF dat zegt. We hebben aan IMF gezegd dat we andere maatregelen gaan voorstellen." Die maatregelen moeten extra geld opleveren voor de staatskas. Bij EBS zal begonnen  worden met de afbouw van subsidie op gas deelt Abiamofo mee. 

De kostprijs van een cylinder van 28 lbs is meer dan SRD 500. Wanneer de verhoging in zal gaan is niet duidelijk. Er wordt daar nog aan gewerkt geeft hij aan. Een voorstel is om gezinnen vier keer per jaar tegen een lagere prijs een gascylinder te verkopen. Wie meer wil kopen, moet de marktconforme prijs betalen. De overheid wil ook af van de SRD 260 subsidie per stroomaansluiting.  Raghoebarsing geeft aan dat er meer geld gehaald zal worden uit de kleinschalige goudmijnbouw. Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme deelt mee dat de achterstanden in de luchtvaart ingelopen zullen worden. De regering verdient er te weinig aan vliegtuigen die gebruik maken van het Surinaams luchtruim en grondgebied.

Lokale vliegtuigen betalen op dit moment SRD 5 per keer dat ze landen en opstijgen. Dat moet fors omhoog. Er wordt ook uitgewerkt  om  internationale vluchten meer te laten betalen voor het overvliegen.  Internationale vluchten wordt afhankelijk van hun gewicht en grootte betalen ze nu tussen de US$ 25 en  US$ 125. De overheid wil dat optrekken naar US$ 90- US$ 250.

Raghoebarsing geeft aan waar de regering nog meer geld wil halen: "De grondhuur, betere betalingen voor grondhuur en het gemakkelijker maken dat mensen grondhuur betalen. De reductie van de belastingheffingen op de haven. Dat soort maatregelen. Daarmee zitten we met IMF aan de tafel maar we gaan wel praten over de EBS." Raghoebarsing deelt mee dat de overheid bij de Haven ruim SRD 4 miljard misloopt door de kortingen die ze geeft op bepaalde belastingen.

Hij deelt mee  dat het geld dat vrijkomt door het afbouwen van de subsidie besteed zal kunnen worden aan dringende zaken zoals het bouwen van scholen en garanderen van de gezondheidszorg.

| starnieuws | Door: Redactie