• zaterdag 23 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Regering wil controle op vaccinatiebewijs

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie

Voorlezen

Tijdens de gisteren gehouden assembleevergadering heeft de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, wederom benadrukt dat de regering voorstander is van het controleren op vaccinatiebewijzen. Dit zal gelden voor de toegang tot bepaalde lokaliteiten en moet gezien worden in het kader van een veilige werkplek of openbare plek.

Op de laatstgehouden regeringspersconferentie had president Chan Santokhi aangegeven, dat er van overheidswege wetgeving in de maak is om vaccinatie op de werkvloer verplicht te stellen. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking worden burgers nu al alleen toegelaten als ze volledig gevaccineerd zijn. Minister Ramadhin. Foto: CDS

In het parlement zei minister Ramadhin dat er reeds gesprekken gevoerd worden met stakeholders om de toepassing van controle op vaccinatiebewijzen meer gestalte te geven.

De vaccinatiegraad in Suriname is nog laag. Van de 481.651 personen die behoren tot de doelgroep populatie, zijn 179.000 (37,2 procent) volledig gevaccineerd en 11,9 procent (52,598 personen) is gedeeltelijk gevaccineerd. Meer dan de helft van de doelgroep populatie (50,8 procent) is niet gevaccineerd.

Ook binnen de groep van zorgwerkers is er een lage vaccinatiegraad. Van de weinige medewerkers in de zorg, is er een grote groep die zich niet wil laten vaccineren. Er vinden besmettingen op de werkvloer plaats met het gevolg dat er veel uitvallers zijn. Dat maakt dat de kwaliteit en continuïteit van de zorg behoorlijk in gevaar komt.

"Als de zorg in gevaar komt zullen meer mensen overlijden. Dat gaan we niet kunnen voorkomen," maakt de minister het parlement duidelijk. Er wordt nu hard gewerkt om zorgwerkers te motiveren zich te laten vaccineren. Dat komt langzaam op gang, zegt de minister.

Het streven van de regering is om de participatie onder de zorgmedewerkers, met name de vaccinatie medewerkers en vrijwilligers, te vergroten. Zo zullen de toelagen van deze groep worden aangepast. Verder zegt de minister dat er een voorstel op tafel ligt voor een integrale aanpassing van diverse toelagen in de COVID-zorg.

Jerrel Harderwijk

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie