• zaterdag 25 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Regering verhoogt stiekem governmenttake op brandstof

| starnieuws | Door: Redactie

De regering heeft als een dief in de nacht besloten de governmenttake voor brandstof te verhogen. Hierover zijn er geen mededelingen gedaan aan het publiek dat enige tijd klaagt over de hoge brandstofprijzen.

De regering heeft de governmenttake op brandstof verhoogd. De nieuwe governmenttake voor unleaded is met 50 cent verhoogd van SRD 3 per liter naar SRD 3,50. Ook

voor diesel geldt hetzelfde, terwijl super unleaded van SRD 3,60 is gegaan naar SRD 4 per liter.

Het ministerie van Financiën & Planning heeft schriftelijk aan de oliemaatschappijen de verhoging doorgegeven. Eerder heeft de regering, met name president Chan Santokhi meegedeeld dat de overheid niks verdient aan de governmenttake, omdat de olieprijs veel hoger was dan de extra belasting die de samenleving betaalt op brandstof.

Governmenttake was een hele tijd negatief maar toen de olieprijs internationaal begon te dalen, is de situatie veranderd. Starnieuws verneemt dat ongelode benzine vanaf eind maart weer voordelen oplevert voor de Staat en diesel vanaf

april.

Nu zet de regering 50 cent daar bovenop, waardoor ondanks de daling van de prijs op de internationale markt, brandstof heel erg duur is. Deze verhoging is niet gecommuniceerd met de samenleving, terwijl op 25 mei de president beloofde dat er beter gecommuniceerd zal worden in het laatste deel van zijn regeertermijn. 

Voor een liter ongelode benzine wordt tussen de SRD 39 en SRD 41 per liter neergeteld en voor diesel SRD 36.61 en SRD 38.47 afhankelijk van welke oliemaatschappij de consument gaat.

| starnieuws | Door: Redactie