• maandag 01 March 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

REGERING HAALT STREEP DOOR 25 FEBRUARIE ALS NATIONALE VRIJE DAG

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

De dag van 25 februari heeft niet langer de status van een nationale vrije dag. Dit heeft de regering maandag besloten tijdens een regeringsvergadering die werd geleid door president Chan Santokhi.

Voor het afschaffen van deze dag als nationale vrije dag zijn verschillende maatschappelijke groepen in de samenleving gehoord. Sommigen van deze maatschappelijke groepen zoals de Stichting 8 december hebben op eigen initiatief een verzoek ingediend bij de regering om deze dag af te schaffen.

Volgens de regering bestaan er over deze dag verschillende maatschappelijke inzichten. Vast staat dat wat was bedoeld als een politieke omwenteling, geresulteerd heeft in een significante invloed op de loop van de Surinaamse geschiedenis. De economie zou behoorlijk zijn ontwricht als gevolg van de staatsgreep. De gebeurtenissen die daarop volgden zijn volgens de regering in strijd met de principes die horen binnen een rechtstaat.

In de perceptie van de huidige regeerders past het omverwerpen van een democratisch gekozen regering niet binnen een rechtstaat. Volgens de regering zijn de democratische principes op de dag van de revolutie kapot geslagen. Zo een gebeurtenis mag nimmer worden gevierd.

De dag is afgeschaft omdat de democratische principes die gebaseerd zijn op soevereiniteit van het Surinaamse volk beschermd moeten worden. Daarnaast moet eerbiediging en waarborging zijn gegarandeerd van fundamentele rechten en vrijheden van de samenleving. Voor de democratie is het dan ook belangrijk dat de basisprincipes van de rechtstaat beschermd worden.

Ex president Runaldo Venetiaan heeft eerder ook al gesteld dat op 25 februari er geen feest gevoerd mag worden, maar juist de vlaggen halfstok gehesen moeten worden en de samenleving zich in stilte moet bezonnen dat een revolutie nooit meer mag plaatsvinden in Suriname.

UNITEDNEWS

 

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie