• zondag 16 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

REGERING EN IMF PRATEN IN JUNI WEER OVER WISSELKOERS

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

De regering zal niet zwichten voor de druk van het Internationaal monetair Fonds (IMF) om de wisselkoers voor vreemde valuta los te laten. In ieder geval niet onder de huidige omstandigheden.

In juni zal nogmaals met IMF hierover gesproken worden, in het kader van een financieringsovereenkomst voor schuldherschikking. Voor nu wil president Chan Santokhi er helemaal niet aan denken.

Onder normale omstandigheden zou het loslaten van de wisselkoers geen probleem hoeven te zijn, maar het staatshoofd acht dit momenteel niet verantwoord. De economie is te fragiel, en er zijn onvoldoende veiligheidskleppen ingesteld om een vrije val van de koers met alle gevolgen van dien het hoofd te bieden.

Dit allemaal is duidelijk kenbaar gemaakt aan het IMF tijdens de besprekingen om te komen tot de Extended Fund Facility (EFF).

“We kunnen als regering geen koers loslaten”, zegt het staatshoofd. “We willen eerst een fundament hebben. We willen eerst onze contouren hebben. We willen eerst onze maatregelen getroffen hebben”, benadrukt hij.

Het gaat in totaal om negen maatregelen, waarvan drie reeds in uitvoering zijn. Een daarvan is controle op geldwisselkantoren op naleving van de officiële wisselkoers. “Binnenkort treden die andere maatregelen in werking, en kunnen we daarna zien hoe die koersontwikkeling is. Daarna kunnen we het besluit nemen van wel of niet loslaten. Dat zal beoordeeld worden in juni”, aldus het staatshoofd.

UNITEDNEWS

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie