• dinsdag 15 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Regering-Bouterse liet geen vrije monetaire reserves achter

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning gaf een overzicht van het gevoerde monetaire beleid van de regering-Bouterse. Toen president Ronald Venetiaan in 2010 de macht overdroeg aan president Desi Bouterse, was er een vrije monetaire reserve van US$ 680 miljoen. “Dit geld was van de Centrale Bank van Suriname en van niemand anders”, zei minister Armand Achaibersing op een persconferentie.

De dekkingsgraad van de SRD wordt bepaald door de goud- en deviezenreserve. “We hadden een redelijk goede dekking. Dit was in 2012 aangegroeid tot meer dan US$ 1 miljard aan vrije reserves. Niet door de verdiensten van de toenmalige regering. Maar het effect van de jaren daarvoor door groei en het effect van de goud- en olieprijzen”, sprak de bewindsman

Toen de nieuwe regering in juli 2020 overnam stond op de balans van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) een reserve van US$ 564 miljoen. “U zou denken een mooi bedrag. Maar u heeft mij niet horen zeggen dat het vrije reserves zijn. Hierin zat de kasreserve van de banken voor US$ 313 miljoen en een lening uit China afgerond US$ 138 mijoen.” Na aftrek was er US$ 113 miljoen over. Hierin zat het bedrag dat het IMF tijdens de vorige regering had overgemaakt, zei de minister. “Dit is een schuld die terugbetaald moest worden. Ook de schuld aan de banken voor een bedrag van US$ 195 miljoen moest worden afgelost.”

Intussen is het IMF terugbetaald. Met al deze betalingen heeft de CBvS een schuld van US$ 162 miljoen. Er was geen kasreserve meer. Dit zijn de spaargelden van burgers die gedeponeerd moeten worden bij de moederbank als garantie. In geval er iets met de commerciële banken gebeurt zouden burgers een deel van hun spaargeld kunnen krijgen.

Naar zeggen van de Financiënminister is er ook daarin gegraaid door de vorige regering, nadat de monetaire reserves op waren. De minister zegt in één adem dat ex-vicepresident Ashwin Adhin, nu parlementariër, zand in de ogen van burgers probeert te strooien door te stellen dat de monetaire reserves iets meer dan US$ 500 miljoen bedroegen.

Vanaf juli 2020 tot april 2021 is de monetaire reserves gegroeid met US$ 107 miljoen. Dit bracht de reserves naar US$ 671 miljoen. Hieruit moesten de schulden worden afgelost. Met de uiteenzetting heeft de minister getracht de samenleving uit te leggen waarom de ingevoerde maatregelen rechtvaardig zijn.

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie