• donderdag 29 July 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Regering akkoord met 'Collectieve rechten inheemse en tribale gemeenschappen'

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

Regering akkoord met 'Collectieve rechten inheemse en tribale gemeenschappen'

14/06/2021 22:38 - Van onze redactie

 

PARAMARIBO - De regering-Santokhi/Brunswijk heeft maandag haar zegen gegeven aan het wetsontwerp 'Collectieve rechten van inheemse en tribale gemeenschappen'. Volgens de Communicatiedienst (CDS) heeft president Chandrikapersad Santokhi deze informatie gedeeld bij de afsluiting van een tweedaagse webinar over grondenrechten.

"De regering blijft verantwoordelijk voor de bescherming van de grondenrechten van de inheemse volkeren en marrons", verzekerde het staatshoofd. Op zijn kabinet zal hij een grondenrechtenbureau opzetten voor de centrale aansturing van dit specifieke vraagstuk. CDS benadrukt dat de grondenrechten "hoge prioriteit" genieten van de regering.

Onderkend wordt dat dit onderwerp al jaren actueel is. Om te komen tot een "effectieve uitvoering van die rechten en bij te dragen aan het formuleren van wetgevingsproducten om het grondbeleid te reguleren" werd in september 2020 een presidentiële commissie ingesteld met regeringsvertegenwoordigers, notarissen, taxateurs en advocaten.

Het wetsontwerp, dat door dit orgaan is samengesteld, zal worden ingediend bij de Staatsraad en De Nationale Assemblee voor verdere behandeling. Daarnaast zal de commissie zich buigen over grondconversie en de integrale evaluatie en het ontwikkelen van het grondbeleid.

Aan de webinar hebben ook minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport, directeur Minu Parahoe van het Amazone Conservation Team en voorzitter Patricia Meulenhof van de presidentiële commissie Grondenrechten meegedaan.

  Tweet  Gerelateerde artikelen'Je hebt niets aan een wet die in de praktijk niet gaat werken'Santokhi belooft versnelde aanpak grondenrechtenvraagstukGranman Trio's belet jagers om gebied te betredenBrunswijk roept op tot bundeling inheemsenINGEZONDEN: Dag der inheemsen Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie