• donderdag 01 December 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Reçufraude is ‘ordinaire diefstal’

| de ware tijd | Door: Redactie

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — De fraude die eerder dit jaar met vervalste reçu’s is gepleegd door medewerkers van het ministerie van Financiën en Planning is “ordinaire diefstal”. Zo typeert (ex)-minister Armand Achaibersing deze zaak die een smet op zijn blazoen als bewindsman op het department heeft geworpen. Tijdens een persconferentie dinsdagmidddag zei hij dat intussen tot de laatste cent van het gestolen bedrag is teruggehaald.

Door de criminelen was bij diverse gelegenheden SRD 59.318.515,20 buitgemaakt. Het geld hebben zij door middel van vervalste betalingsstukken door de Centrale Bank van Suriname laten overmaken op hun bankrekeningen. De daders hebben de Surinaamse dollars

vervolgens aan verschillende ondernemers en bedrijven aangeboden in ruil voor vreemde valuta. Op de bankrekeningen van deze ondernemers had Financiën en Planning beslag laten leggen door justitie.

“Ik vind het jammer dat mensen zo zwak zijn geweest en zichzelf zo in de problemen hebben gebracht”

Achaibersing: “Het gaat niet om een schandaal, zoals men dat typeert. Het gaat om een ordinaire diefstal. Ik had aangegeven dat de mensen moeten worden gestraft. Ik vind het jammer dat mensen, aan wie ik het volste vertrouwen heb geschonken, mij zo in de steek hebben gelaten. Echt in de steek gelaten.”

Zwakke wezens

Hij voegde eraan toe dat hij bij zijn aantreden in juli 2020 niemand op het ministerie heeft vervangen. “Ik ben daarom bijzonder teleurgesteld dat bepaalde mensen dit vertrouwen hebben geschonden. Maar we zijn zwakke wezens. Ik vind het jammer dat mensen zo zwak zijn geweest en zichzelf zo in de problemen hebben gebracht. Als je een diefstal hebt gepleegd, moet je ervan uitgaan dat als het wordt ontdekt, je daar ook voor kan worden gestraft.”

Achaibersing stelde dat hij bij het bekend worden van de zwendel had aangegeven dat het ministerie tot de laatste cent zou terughalen bij betrokken. “Dat hebben we ook gedaan. Tot de laatste cent is teruggehaald en meer dan dat, want als we de beslagleggingen erbij tellen dan gaan we misschien meer krijgen dan is gefraudeerd.”

‘Klokkenluider’

Achaibersing vindt het jammer dat twee verdachten, onder wie de hoofdverdachte, de benen hebben genomen en nog voortvluchtig zijn. Deze personen hebben volgens hem uit handen van justitie kunnen blijven omdat personen onder het mom van klokkenluiden ruchtbaarheid hebben gegeven aan de fraude.

Deze kwestie werd door NDP-assembleelid Melvin Bouva tijdens een openbare vergadering van het parlement aan de kaak gesteld. “Ik vind het jammer dat door dat geschreeuw van bepaalde mensen minstens twee daders, van wie ik eentje typeer als hoofddader, hebben weten te ontkomen. Ik zeg het zo omdat dat puur is geweest vanuit de zogenaamde onthulling van bepaalde mensen.”

| de ware tijd | Door: Redactie