• donderdag 18 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ramdin tegenover Guyanese media: ‘Visvergunningenkwestie geen belemmering voor strategische relaties Guyana-Suriname’

| dagblad de west | Door: Redactie

De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, zei tegen Guyana News Room, dat de visvergunningenkwestie met het buurland Guyana, geen belemmering is voor de zakelijke relatie tussen beiden landen. In de Boven-Corantijnse regio van Guyana zijn er tientallen Guyanese vissers die in een zeegebied voor de kust van buurland Suriname, visserijactiviteiten ontplooien. Om dit te kunnen doen, sluiten zij zich aan bij Surinaamse vissers en huren van hen voor veel geld een vergunning.

Nu Guyana en Suriname nauwere banden hebben, hebben de Guyanese vissers goede hoop dat een belofte – gedaan door de regering van Suriname – om 150 speciale visvergunningen te verlenen, zal worden nagekomen. Dit wordt gezien als de oplossing voor de al lang bestaande illegale regeling. Ramdin: ‘’Guyana is om vele redenen een strategische partner, maar het opbouwen van die relatie gaat met ups en downs. We weten dat aangrenzende buren altijd gebruikmaken van elkaars faciliteiten, rivieren enzovoort, dus we moeten gewoon een situatie creëren waarin iedereen weet wat hij moet doen.‘’ Ramdin werd gevraagd zijn mening te geven over de vertraging die er nu is met betrekking tot de vergunningenkwestie, doch hij stelde niet te willen reageren op berichten vanuit de media.

Hij benadrukte wel, dat enkele issues met betrekking tot vergunningenkwestie, ‘’rond zijn’’.

In de afgelopen twee jaar hebben Suriname en Guyana de samenwerking verdiept, waarbij plannen om samen offshore olie- en gasbronnen te ontwikkelen centraal staan in het partnerschap. Blijkbaar als gevolg van de verdieping van de betrekkingen, kondigde president Irfaan Ali vorig jaar aan, dat de Surinaamse autoriteiten de broodnodige visvergunningen rechtstreeks aan Guyanezen zullen afgeven. De Surinaamse autoriteiten beweren dat ze al vergunningen hebben verleend aan Guyanezen, een bewering die kritisch werd bekeken door de leiders van Guyana.

Ramdin weigerde te zeggen hoeveel vergunningen er al waren verleend. Hij benadrukte dat het gaat om vergunningen aan Guyanezen die in Suriname wonen. Te midden van de toenemende onrust aan beide kanten met Guyanese vissers die de beloofde vergunningen willen, zijn sommige Surinaamse personen tegen de afgifte van de vergunningen.

‘’We moeten ook het grotere goed voor ogen houden. Het is niet in het voordeel van Suriname en Guyana als we om deze redenen niet in staat zijn om vooruitgang te boeken in de samenwerking‘’, aldus Ramdin.

(Bron: Guyana News Room)

| dagblad de west | Door: Redactie