• vrijdag 20 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ramdin onderstreept het belang van bezoek Bolsonaro

| starnieuws | Door: Redactie

Minister Albert Ramdin gaat in op het officiële bezoek van president Jair Bolsonaro.

Suriname en Brazilië zullen met elkaar overleggen over onder andere defensie, gezondheidszorg, capaciteitsversterking, het milieu, regionale samenwerking, wereldontwikkelingen, investeringen en de gas- en oliesector. Er zal ook gesproken worden over de verbreding van de technische samenwerking tussen beide landen naar andere gebieden. “Op het gebied van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Onderwijs zijn er nu diverse projecten lopende. Met het Braziliaanse Samenwerkingsagentschap (ABC) heeft Suriname de meeste projecten in de wereld”, laat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking optekenen.

De bewindsman vindt het belangrijk te "delibereren met het grootste land in Zuid-Amerika, de Federatieve Republiek Brazilië". De bewindsman accentueert tegenover de Communicatiedienst Suriname dat voor het eerst een Braziliaans staatshoofd op officieel bezoek naar Suriname komt om concreet bilaterale gesprekken te voeren. President Jair Bolsonaro komt later op de dag in Suriname aan voor een tweedaags officieel bezoek. Ramdin geeft aan dat Suriname en Brazilië op puur politiek niveau uitermate goede discussies hebben gehad over in welke richting de regionale samenwerking moet gaan.
“De regionale integratieprocessen in Zuid-Amerika zijn afwezig vanwege het feit dat UNASUR zo goed als niet meer bestaat en andere vormen van integratie niet zo effectief zijn gelukt”, zegt de bewindsman. De minister geeft verder aan dat er nu twee initiatieven zijn; PROSUR en De Community of Latin American and Caribbean States (CELAC). CELAC is enorm actief op dit moment, maar Brazilië maakt geen deel uit van de organisatie. Het is daarom enorm belangrijk om met de Braziliaanse regeringsleider van gedachten te wisselen over diverse thema’s de regio rakende.

De minister heeft eerder gesprekken gevoerd met zijn ambtgenoot Carlos Alberto França over het verder ontwikkelen van de olie- en gasindustrie. Als gevolg van deze gesprekken zijn er besprekingen geweest tussen Petrobas en Staastolie. Petróleo Brasileiro Petrobas, is een Braziliaanse oliemaatschappij met als hoofdzetel Rio de Janeiro. De maatschappij heeft als voornaamste activiteiten het exploiteren, produceren en raffineren van aardolie. Daarnaast produceert de onderneming aardgas en ethanol. Het is de grootste maatschappij in Brazilië alsmede de grootste van Zuid-Amerika. Met de delegatie van president Bolsonaro reizen er ook oliedeskundigen mee.

| starnieuws | Door: Redactie