• zaterdag 02 July 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

'Raciaal gemotiveerde' massaschietpartij New York

| starnieuws | Door: Redactie

Omstanders verzamelen zich onder een paraplu terwijl het regent na een schietpartij in een supermarkt op in Buffalo, New York. (Foto: AP)

Een 18-jarige blanke schutter heeft tien mensen doodgeschoten en drie anderen verwond in een supermarkt in een zwarte wijk van Buffalo, New York. Hij heeft zich na zijn daad overgegeven aan de autoriteiten, die het een haatmisdaad noemden en een daad van "raciaal gemotiveerde gewelddadige extremisme."

Autoriteiten zeiden dat de verdachte, die gewapend was met een aanvalsgeweer en alleen leek te hebben gehandeld, vanuit zijn huis in een provincie in New York "uren" naar Buffalo reed om de winkel te kiezen in een aanval die hij op internet uitzond. Elf van de 13 mensen die door geweervuur ​​werden getroffen, waren zwart, zeiden functionarissen.

De verdachte, die niet meteen door de politie werd genoemd, was zwaar bewapend en gekleed in tactische kleding, waaronder kogelvrije vesten, aldus de politie.

Toen agenten hem in een vestibule van de winkel confronteerden, hield de verdachte een pistool tegen zijn eigen nek, maar ze haalden hem over om het wapen te laten vallen en zich over te geven, vertelde politiecommissaris Joseph Gramaglia van Buffalo op een persconferentie.

Gramaglia zei dat de schutter aanvankelijk vuur wisselde met een voormalige politieagent die als bewaker voor de winkel werkte, maar de verdachte werd beschermd door zijn kogelvrije vesten.

De bewaker was een van de tien mensen die bij het incident werden doodgeschoten. Drie anderen raakten gewond, maar zullen naar verwachting overleven, zeiden de autoriteiten.

Stephen Belongia, de speciale FBI-agent die verantwoordelijk is voor het veldkantoor van Buffalo, zei dat de aanval volgens de federale wetgeving als een haatmisdaad en als een daad van "raciaal gemotiveerd gewelddadig extremisme" zal worden onderzocht.

"Dit is een dag van grote pijn voor onze gemeenschap", zei burgemeester Bryon Brown van Buffalo tegen verslaggevers. "Velen van ons zijn vaak in en uit deze supermarkt geweest. ... We kunnen deze hatelijke persoon onze gemeenschap of ons land niet laten verdelen."

| starnieuws | Door: Redactie