• zondag 14 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Rachied Doekhie: Regering koopt eigen perceel 3 x duurder

| starnieuws | Door: Redactie

Sinds de publicatie van het bericht over aankoop van een stuk terrein van 1.320 ha door de regering, lijkt de storm te zijn losgebarsten. Politici, ook binnen de coalitie, plaatsen vraagtekens over de aankoop en zijn bezig informatie te verzamelen over deze kwestie.

Ex-Assembleelid Rachied Doekhie zegt aan Starnieuws dat de zaak van hier tot ginder stinkt. "Welke rover verdient deze keer?" is zijn vraag. "Hoe kan de overheid een terrein kopen dat in grondhuur is afgestaan? De prijs van US$ 2.375 miljoen is meer dan driemaal de waarde van het terrein", zegt Doekhie. 

Mensen zijn bezig een 'nyan' te maken, meent Doekhie. Hij vindt dat op een oneigenlijke manier het terrein is gekocht, dat volgens hem de waarde heeft van ongeveer US$ 500.000. Het terrein stond de vorige week nog op de veiling, omdat er een schuld is bij DSB. Er is ook een rechtszaak gaande. De overheid had volgens Doekhie met de bank kunnen dealen, maar hiervoor is er niet gekozen. Bovendien heeft de overheid zelf goed terrein te Bernhard Polder om zaaizaad voor heel Nickerie te kunnen produceren. 

Doekhie vindt het vreemd dat op een snelle en gewiekste manier zaken in orde zijn gemaakt binnen de regering en de zaak is beklonken. Het terrein is volgens hem absoluut niet geschikt voor de productie van zaaizaad. Om de plek te bereiken moet 9 km worden afgelegd vanuit de asfaltweg. Het terrein is door de modderpoel die er ontstaat, niet te bereiken in de regentijd en in de droge tijd is er geen water om te kunnen zaaien. Er zijn betere en goedkopere terreinen beschikbaar, maar er wordt bewust gekozen voor dit terrein "omdat er gewoon een nyan gemaakt wordt". 

Er zijn door diverse deskundigen adviezen gegeven om het terrein niet te kopen, zegt Doekhie. De productie van zaaizaad is stelselmatig tegengewerkt. Nu wordt eerst bekendgemaakt dat formeel zaaizaad voor de rijstteelt uit Guyana zal worden betrokken. Doekhie stelt dat alles een scenario is om geld uit de staatskas te roven door een ongeschikt terrein te kopen. De ex-parlementariër zegt dat de corruptie gewoon doorgaat en ergere vormen aan het aannemen is. 

Lees ook: Regering koopt grond voor zaaizaadproductie 

| starnieuws | Door: Redactie