• zaterdag 23 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Protesten in El Salvador over legale Bitcoin

Datum: | Bron: starnieuws | Door: Redactie

Voorlezen

Demonstranten houden een bord op waarop staat 'Nee tegen Bitcoin". (Foto's: AFP)

In El Salvador zijn duizenden demonstranten de straat opgegaan. Ze zijn boos op de introductie van Bitcoin als wettig betaalmiddel. President Nayib Bukele zegt dat de cryptocurrency Salvadoranen die in het buitenland werken, zal helpen geld naar huis te sturen.

Maar demonstranten vrezen dat het instabiliteit en inflatie zal veroorzaken in het verarmde land. Sommige demonstranten staken een gloednieuwe Bitcoin-machine in brand, terwijl anderen borden vasthielden met de tekst "Bukele Dictator".

Vorige week was El Salvador het eerste land dat naast de Amerikaanse dollar de virtuele valuta als wettig betaalmiddel gebruikte.

De demonstranten verzamelden zich in de hoofdstad San Salvador op de 200ste verjaardag van de onafhankelijkheid van het land, zwaaiend met borden met de tekst "Nee tegen Bitcoin" en "Respecteer de grondwet".

Ze beschuldigen de president ervan autoritaire middelen te gebruiken om zijn greep op de macht te verstevigen. Bukele is overgegaan tot het versterken van de controle over de rechterlijke macht, die hem onlangs toestemming heeft gegeven om zich kandidaat te stellen voor een tweede opeenvolgende ambtstermijn, ondanks grondwettelijke beperkingen.

"Het is belangrijk om vanmorgen te zeggen: het is al genoeg! Wat de regering doet is arrogant, het is autoritarisme", zei demonstrant Dora Rivera tegen persbureau Reuters.

Maar Bukele geniet nog steeds veel steun in El Salvador, met een recente opiniepeiling in de krant waaruit blijkt dat 85,7% van de mensen de president steunt.

Datum: | Bron: starnieuws | Door: Redactie