• vrijdag 20 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Protest en ondersteuning Braziliaanse president op Onafhankelijkheidsplein

| suriname herald | Door: Redactie

Er is vandaag op het Onafhankelijkheidsplein geprotesteerd tegen de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die nu in Suriname vertoeft. Een groep onder leiding van milieuactivist Erlan Sleur heeft haar afkeuring uitgesproken over de komst van de president in het land. "De regering moet zich diep schamen," zegt sleur in gesprek met Suriname Herald.

Hij haalde aan dat de Braziliaanse president genocide voorstaat en de Amazone vernietigt. De milieuactivist kan zich dan niet voorstellen dat president Chan Santokhi met het staatshoofd van ons buurland in zee gaat. Met de uitnodiging van Bolsonaro worden de belangen van Suriname te grabbel gegooid. De internationale wereld kijkt nu ook naar Suriname hoe wij iemand als de Braziliaanse president met open armen ontvangen, geeft hij aan. 

Volgens Sleur heeft Suriname de internationale wereld nodig om uit de crisis te komen en met het ontvangen van Bolsonaro gooit de regering de deur dicht voor de internationale wereld. "Ik heb veel respect voor meneer Santokhi, maar ik zie heel wat dingen gebeuren waarbij ik mezelf afvraag hoe het mogelijk is. We hebben hem onze stem gegeven en de kans gegeven om ons land te leiden en dan gaat hij met zulke mensen in zee," aldus Sleur.

Het is duidelijk volgens Sleur dat Bolsonaro bij de komende verkiezingen weggestemd zal worden. Alle peilingen wijzen erop dat ex-president Lula da Silva in oktober de nieuwe president zal worden van het buurland. "Wij weten zeker dat Bolsonaro weggestemd zal worden. De regering had nog een jaar kunnen wachten dan met een paria, crimineel en iemand die genocide voorstaat te werken," zegt Sleur.

Aan de andere kant van het plein waren er enkele mensen van Braziliaanse komaf, gestoken in de kleuren van de Braziliaanse vlag, die de komst van de president toejuichen. "Mi breti tak’ mi president kon. A man na wan bun man. A no lobi corruptie," zei een van de aanhangers van de Braziliaanse president.

De Braziliaanse president is in Suriname om gesprekken te voeren met president Santokhi, waarna er samenwerkingsovereenkomsten getekend zullen worden.

| suriname herald | Door: Redactie