• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President wil integrale aanpak rattenplaag Nickerie

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens zijn bezoek aan Nickerie een presentatie bijgewoond over de rattenplaag in het district. “Als de rattenplaag niet goed wordt aangepakt, zal het zeker impact hebben op de samenleving. De risico’s voor de gezondheid zijn niet te overzien, vandaar dat een integrale aanpak van deze situatie noodzakelijk is”, aldus de president zaterdag in het rijstdistrict.

Tijdens de presentatie heeft Tjaan Bharos, trekker van de commissie ‘Rijstrattenplaag Nickerie’, aangegeven dat er mogelijk sprake is geweest van onjuist gebruik van pesticiden. Dat heeft mogelijk ook gezorgd voor dode dieren in december vorig jaar.

De president begrep de paniek

onder de samenleving, nadat het bekend werd dat er sprake was van een plaag. “Maar het onverantwoord gebruik van pesticiden moet men achterwege laten.”

De toename van de rattenpopulatie heeft gezorgd voor een productieverlies van ongeveer 15 procent het afgelopen jaar. De rijstvelden in de oostelijke polders zijn het hardst getroffen. Bharos wees erop dat ondanks een mogelijke afname van de rattenpopulatie deze maand de gemeenschap alert moet blijven.

De commissie moet een permanente structuur krijgen om samen met stakeholders de rattenplaag onder beheersbare proporties te brengen. Santokhi was ingenomen met het onderzoek dat het orgaan heeft gedaan. Ook in de voorstellen en aanbevelingen van de commissie om de situatie te beheersen kon het staatshoofd zich terugvinden.

| de ware tijd | Door: Redactie