• zaterdag 30 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President terug van UNASUR-summit

| starnieuws | Door: Redactie

De 12 staatshoofden op de UNASUR summit in Brasilia. Op initiatief van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva wordt nieuw leven ingeblazen in UNASUR.

President Chan Santokhi is terug uit Brazilië. Hij heeft deelgenomen aan de summit van staatshoofden van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) in Brasilia. De president heeft Surinames visie over het reactiveren van

de UNASUR uitgedragen. Hij gaf aan dat de lidlanden gezamenlijk gemeenschappelijke uitdagingen moeten aangaan ter ontwikkeling van de regio. Om opnieuw te beginnen zullen ideologische verschillen opzijgezet moeten worden, terwijl men zich voor duurzame ontwikkeling zal moeten richten op gezamenlijke overeenkomsten. Een verbeterde connectiviteit zal volgens Santokhi bijdragen aan de economische ontwikkeling alsook het vergemakkelijken van zakendoen en investeringen.

Het staatshoofd vertrok maandag met een door de Braziliaanse overheid beschikbaar gesteld vliegtuig en keerde woensdagochtend terug. De summit was een initiatief van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva, die hiermee de regionale integratie tracht te verbeteren en de UNASUR nieuw leven wenst in te blazen. Op de meeting waren de staatshoofden van de 12 landen die het oprichtingsverdrag van de organisatie hadden geratificeerd, aanwezig.

Santokhi heeft na zijn vertrek vanaf de Johan Adolf Pengel International Airport een tussenstop gemaakt op de Cheddi Jagan International Airport in Guyana, waar zijn Guyanese Irfaan Ali instapte. Vóór hun vertrek naar Brazilië hebben de twee regeringsleiders en hun delegaties met elkaar van gedachten gewisseld over de bilaterale samenwerking tussen de twee buurlanden en hebben ze elkaar toegezegd de relatie verder te bestendigen, meldt de Communicatiedienst Suriname.

In Brasilia heeft de president bilaterale gesprekken gevoerd met andere regeringsleiders, terwijl er ook een ontmoeting is geweest met de hoogste baas van het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras. Daarnaast zijn er ook gesprekken geweest tussen minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en zijn Braziliaanse ambtgenoot Mauro Vieira.

| starnieuws | Door: Redactie