• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President teleurgesteld in uitstel FID olie- en gasindustrie

| starnieuws | Door: Redactie

President Chan Santokhi donderdagavond op een persconferentie. Hij gaat in op uitstel van investering in de olie en gasindustrie. (Foto: René Gompers) De Final Investment Decision (FID), het investeringsbesluit om de olie- en gasindustrie op gang te brengen, is weer uitgesteld. TotalEnergies wil pas tegen het midden van 2023 beslissen waar zij gaat beginnen met het verwerken van de oliereserves in Block 58.

“Een setback, een teleurstelling,” merkt president Chan Santokhi op tijdens een persconferentie donderdagavond. De miljarden aan schulden waar Suriname nu mee opgezadeld zit, zullen volgens de huidige herstelprogramma’s pas in 2035 afgelost zijn.

Maar met het geld uit de

olie industrie zou er meer “relaxation” zijn en sneller afgelost kunnen worden.   TotalEnergies wil eerst meer zekerheid hebben deelt, chief executive Patrick Pouyanne mee in Upstream.

De oliegigant stelt dat de seismische informatie niet altijd overeenkomt met wat er bij de bronnen gevonden wordt. Zij gaat tot midden 2023 wachten om een FPSO (Floating Production Storage and Offloading vessel) in te zetten in Block 58. Het project bij deze olievelden kost het bedrijf ruim US$ 10 miljard. Het bedrijf denkt pas in 2027 in productie te gaan. Staatsolie algemeen directeur Annand Jagesar om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat er overleg is geweest in september Pouyanne.

De bekendmaking van TotalEnergies is consistent met de afspraken die afgelopen maand zijn gemaakt. "Wij zijn heel blij dat als er een bepaalde hoeveelheid reserve is gevonden onze partners zich committeren aan de goedkeuring van de eerste ontwikkeling. Er zijn nu twee boormachines werkzaam in 'Block 58' en in januari 2023 komt er een derde bij. Een grote inzet om te komen tot de gewenste hoeveelheid reserves", zegt Jagesar. Met de zoveelste uitstel komen de plannen van de regering in gedrang geeft president Santokhi aan.

Met het herschikken van de schulden is het afbetalen tot 2035 gerekt. “Het is goed dat het volk weet dat de schuld die we hebben pas in 2035 afgelost gaat zijn,” haalt hij aan. “Maar in deze tijdlijn waren de inkomsten van oil and gas niet inbegrepen. Maar als wij die inkomsten in de tijdlijn kunnen brengen gaat er meer relaxation zijn, meer ruimte en gaat de druk van ons weg.” Santokhi deelt mee dat het plan om de inkomsten uit olie en gas mee te nemen in het herstelplan met IMF is besproken.

Maar er kon geen informatie komen van de oliebedrijven (over hoeveel geld te verdienen is). “Die worden beschikbaar gesteld wanneer de FID er is,” geeft de regeringsleider aan. “Daarop zitten we als land te wachten, als volk, als regering. De hele internationale gemeenschap zit te wachten.  We hebben dit jaar al drie termijnen gehad. En nu is het verschoven naar misschien na het eerste kwartaal van volgend jaar.” 

Ook de schuldeisers waren gedesinteresseerd. Met de ‘olie moni’ zouden zij zich anders opstellen over het aflossen, geeft het staatshoofd aan. “Al jouw planning wordt nu naar achteren geschoven,” vervolgt de president. “De hele exploitatieproject wordt ook naar achteren geschoven. Het inbrengen van de oil and gas inkomsten op de tijdlijn van het IMF is onzeker.

En die 20 procent aandelen van onze Staatsolie in de exploitatie kan niet gekapitaliseerd worden. Ja, het is een setback, moet ik toegeven. Het is een setback voor ons. Voor de samenleving. Een teleurstelling wat we niet hadden verwacht. Laten we hopen dat het volgend ejaar wel gehaald zal worden.”

| starnieuws | Door: Redactie