• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi op locatie plantenkassen project Nickerie

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — President Chandrikapersad Santokhi heeft zaterdag in Nieuw Nickerie de locatie bezocht waar een kassenteelt project start.  “Dit project is in het kader van een groter project, waarbij er 10 van zulke kasten zullen worden opgezet in Nieuw-Nickerie in dit jaar”, zegt minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).De kassen hebben een oppervlakte  van 8 bij 45 meter.

Suriname moet haar productie opvoeren. Binnen Caricom-verband hebben regeringsleiders zich gecommitteerd aan meer lokale productie om zodoende de uitgave aan importen in 2025 met 25 procent te verminderen. “Suriname is voor zijn eigen voedselbehoefte voor tweederde deel afhankelijk van voedselimporten

met een waarde van 200 miljoen US dollar per jaar. Dit terwijl Suriname van oudsher een agrarisch land is,” aldus president Santokhi.

De kassenteelt kan een bijdrage kan leveren aan de verdere ontwikkeling van de agrarische sector. Volgens Santokhi kunnen met zulke projecten die als oogmerk hebben het opvoeren van de lokale productie, de import drastisch verminderd worden. “Met dat geld dat vrijkomt kunnen wij investeren in andere ontwikkelingsprojecten.”

Hij zegt verder dat er recentelijk gesprekken zijn gevoerd met experts in Nederland en India om Suriname te ondersteunen bij het verder ontwikkelen van de kassenteelt. Vanuit het ministerie van LVV worden voorzieningen getroffen om de boeren te faciliteren. Productie in kassen, betekent een hogere opbrengsten per vierkante meter.

| de ware tijd | Door: Redactie