• zaterdag 04 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi geeft startsein voor aanleggen diepwaterhaven Nickerie

| de ware tijd | Door: Redactie

NIEUW-NICKERIE — President Santokhi heeft maandag het officiële startsein gegeven voor het aanleggen van een nieuwe diepwaterhaven, genaamd Port of Nickerie. “Dit project moet gezien worden tegen de achtergrond van de grotere subregionale ontwikkeling en verbindt Suriname met Guyana, Brazilië en de regio”, zei president Santokhi.

Het is in de planning om de haven in 2025 af te hebben. De Port of Nickerie is een initiatief van de Surinaamse overheid in samenwerking met Havenbeheer Suriname, Phoenix Development Company en Port of Rotterdam. Bij deze gelegenheid zijn de officiële stukken nodig voor dit project overhandigd aan de huurder Havenbeheer. Het staatshoofd heeft

de webpagina van Port of Nickerie met een druk op de knop online zetten.

De haven is onderdeel van een groter plan om een economische hub te creëren in Nickerie. De strategische ligging van de haven in het centrum van het Suriname-Guyanabekken zal efficiënte dienstverlening mogelijk maken om optimaal te profiteren van de olie en gasvondsten ten noorden van Nickerie. Daarnaast zal de Port of Nickerie ook markttoegang bieden tot de Caricom en Noord-Brazilië.

De focus ligt op het leveren van geavanceerde technologieën binnen de infrastructuur, met de bescherming van de natuur in gedachte, dus een groene en duurzame haven waar ook mangrovebossen zullen worden aangelegd. Tussen de haven en de beschermde natuur komt een bufferzone met ruimte voor ecotoerisme.

Verder komt een industriegebied waar gas, dat anders zou worden afgefakkeld, verwerkt zal worden tot bruikbaar LNG-gas (vloeibaar natuurlijk gas) voor de export. Santokhi deelde mee dat er hiermee wordt gewerkt aan het uitfaseren van fossiele brandstof zodat Suriname in 2060 groen-energieneutraal zal zijn.

| de ware tijd | Door: Redactie