• vrijdag 19 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi: ‘Caricom zou de wereld van kunstmest kunnen voorzien door versnelde gasproductie’

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Ivan Cairo

PARAMARIBO — Terwijl de wereld worstelt met een brandstof- en energiecrisis en de problemen met kunstmestvoorziening als gevolg van de oorlog in Ukraïne, moet Caricom manieren vinden om de productie van de overvloedige aardgasreserves van Suriname, Guyana en Trinidad snel te exploiteren en aan de regionale vraag voldoen.

“Als we overeenkomen om zo snel mogelijk een gemeenschappelijke strategie te ontwerpen om de winning van het gas te versnellen, dan kun je als regio de hele wereld en in het bijzonder het Caribisch gebied voorzien van kunstmest”, zei president Chandrikapersad Santokhi zaterdag tijdens een persconferentie in het presidentieel paleis.

“President Santokhi benadrukte de noodzaak om snel een regionale energiestrategie op te stellen”

Santokhi merkte op dat de verstoring in de toeleveringsketen van kunstmest een ernstige impact zal hebben op de voedselzekerheid in het Caribisch gebied. De huidige situatie is volgens de president een kans voor Caricom met de aanzienlijke gasreserves van verschillende lidstaten. Hij benadrukte de noodzaak om snel een regionale energiestrategie op te stellen.

Caricom secretaris-generaal Carla Barnett merkte tijdens de persbijeenkomst op dat “energiezekerheid een topprioriteit is in de hele regio.” Ze stelt verder dat, aangezien de discussie over energiezekerheid een “actieve” discussie is, ze niet verder kan ingaan op de mogelijke uitkomst.

De komende dagen zullen Caricom-leiders belangrijke zaken voor de regio bespreken, zoals klimaatfinanciering, industriebeleid, voedselzekerheid en landbouw, en het bevorderen van de Caricom Interne Markt en Economie. Met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, die ook de vergadering zal bijwonen, zullen de regionale leiders vooral kwesties bespreken met betrekking tot de financiering van aanpassings- en mitigatiemaatregelen die Caricom-landen moeten nemen om de impact van klimaatverandering op hun economieën en volkeren aan te pakken.

| de ware tijd | Door: Redactie