• zaterdag 22 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President geeft first lady eigen wapenschild

| suriname herald | Door: Redactie

First lady Mellisa Santokhi heeft haar eigen wapenschild. President Chan Santokhi heeft op 10 oktober 2021 hiervoor toestemming gegeven. De president tekende een resolutie waaraan geen ruchtbaarheid is gegeven. Op het wapenschild van de first lady, dat een nationaal symbool is geworden, wordt zelfs de naam “Mellisa Santokhi-Seenacherry” vermeld.

De echtgenote van de president vervult in het sociaal-maatschappelijk verkeer een belangrijke positie en ondersteunt in haar hoedanigheid van first lady, de president in zijn grondwettelijke taken, staat in de resolutie vermeld. De first lady is belast met het organiseren van campagnes op bestuur aanvullend gebied, onder meer van zorg en welzijn, jeugdhulpverlening enzovoorts, aldus een passage uit de resolutie. President Chan Santokhi en first lady Mellisa Santokhi

Het is nodig een seal (wapenschild) te creëren voor het Instituut van de First Lady, wat volgens het besluit van de president zal bijdragen aan de herkenbaarheid en toegankelijkheid van het instituut, hetgeen eveneens bijdraagt aan het ondersteunen van de president in de uitvoering van zijn grondwettelijke taken. Het Instituut van de First Lady werd op 31 augustus 2020 per presidentieel besluit ingesteld.

De samenleving is niet op de hoogte gesteld van dit besluit. De resolutie waarin het besluit om een wapenschild voor de first lady te creëren werd via sociale media gelekt. Dit staat haaks op de zo gepredikte transparantie van de regering-Santokhi.

Roy Bhikharie, politiek deskundige en voorzitter van de politieke partij Progressief Verheffende Partij (PVP), zegt in gesprek met Suriname Herald dat de first lady niet door het volk is gekozen, maar door haar man. “Stel je eens voor dat binnen elke bank de vrouw of de man van de directeur of directrice op deze manier invulling zou geven aan haar/zijn privé partnerschap, dan zou de bank allang failliet zijn. Niemand zou de directie langer vertrouwen. Deze handelwijze typeert stamhoofdig denken. Dit mag niet worden toegestaan. Het is illegitiem. Hiertegen moet daarom het volk in opstand komen”, zegt Bhikharie.

| suriname herald | Door: Redactie