• dinsdag 25 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Bolsonaro bezoekt Suriname met ruim zestig personen

| suriname herald | Door: Redactie

De president van Brazilië, Jaïr Bolsonaro, zal Suriname op 20 en 21 januari bezoeken. Dit maakte minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) vandaag bekend op een persconferentie. De bewindsman stelt dat het bezoek al geruime tijd was gepland, maar vanwege COVID-19 niet eerder kon plaatsvinden. Bolsonaro gaf zelf te kennen, dat deze maand hem gunstig uitkomt.

De presidentiële delegatie uit Brazilië bestaat uit 25 personen en het voorbereidingsteam, dat eerder afreist, bestaat uit veertig mensen. De BIBIS-minister zei verder blij te zijn met de ontmoeting. Dit bezoek heeft te maken met buurlandenpolitiek. Het is goed om de relatie met de buurlanden vriendschappelijk en functioneel te houden. "We zitten in dezelfde geografische ruimte. Dit brengt kansen en mogelijkheden met zich mee."

Het is een bilateraal en officieel bezoek. In 2005 heeft president Lula da Silva Suriname bezocht in het kader van het voorzitterschap van Caricom, dat toen door Suriname werd bekleed. In 2013 kwam president Dilma Rousseff in verband met de overdracht van de voorzittershamer van Unasur.

Dit is het eerste bilaterale werkbezoek van een president aan Suriname sinds Chan Santokhi als staatshoofd aanzit. Ramdin zegt dat er veel gaande is in de Guyanaschild op het gebied van veiligheid, verkeer en economische potentie. "Het is goed om over een ruimer gebied te praten." Het eerste overleg zal plaatsvinden tussen de Surinaamse president, het Braziliaanse staatshoofd en de Guyanese president. Irfaan Ali zal met vier ministers voor enkele uurtjes in Suriname aanwezig zijn tijdens het bezoek van zijn Braziliaanse evenknie.

Een aantal instituten zoals het Kabinet van de President, de ministeries van Defensie, Financiën en Planning en Volksgezondheid zijn betrokken bij de voorbereidingen. Daarnaast de Dienst Nationale Veiligheid, het Korps Politie Suriname en NV Luchthavenbeheer.

"Ik hoop dat er goed begrip is. Wij rekenen op uw medewerking." Bolsonaro zal voor een tête-à-tête op het presidentieel paleis ontvangen worden. Naast het gesprek over de bilaterale samenwerking zullen ook politieke consultaties plaatsvinden. Er zal een lang traject van samenwerking worden uitgezet op het gebied van handel en investering, energie en gas. Petrobras is geïnteresseerd in de aardoliewinning van Suriname.

Daarnaast zal er gesproken worden over veiligheid, defensie, politieke samenwerking en consulaire zaken. De minister zegt dat Brazilië een belangrijke rol speelt in de politiek van geheel Zuid-Amerika.

Naomi Hoever

| suriname herald | Door: Redactie