• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Pres u staat er alleen voor

| dagblad suriname | Door: Redactie

Het land kampt met problemen van allerlei aard. Deze regering is al drie jaar bezig om het land weer op de rails te krijgen. Makkelijk is deze klus niet. Elke afdeling trekt en eist dat er, ondanks de weinige middelen, toch geld moet worden opgehoest. Bij elk probleem verwacht men dat ‘Chan met zijn toverstafje’ zal zwaaien en voor oplossingen zal zorgen, het liefst zo snel mogelijk. 

De zinnen: “joe bo set eng toch, je hebt zoveel beloofd maar maakt het niet waar,” worden spottend gescandeerd. Ja, u bent met de slogan, ‘wo set eng,’ de verkiezing in gegaan en u

had echt geloofd dat u met uw coalitie, de klus zou klaren. U werd geconfronteerd met meer en grotere problemen en toch heeft u er het bijltje niet bij neergegooid.

Jammer genoeg krijgt u niet de ondersteuning, die u had moeten krijgen, van de coalitie. Ook worden er geregeld geniepige pogingen gedaan om u af te zetten. De vp zorgt regelmatig met zijn onvolwassen gedrag voor nog meer problemen en is duidelijk uit op eigenbelang. Ook de NPS keerde de coalitie de rug toe.                                                          

Wie niet zelf in die situatie zit, kan nooit het reële plaatje zien en kan dus ook niet oordelen. Toch staan er vele betweters aan de zijlijn hun ‘betere ‘plannen via de media op te dringen. Bijvoorbeeld de veel gehoorde klacht is dat deze regering te veel geld uitgeeft aan reizen en luxe auto’s. Het reële plaatje is echter dat deze regering naast de enorme interne en externe schulden, ook nog jaarlijks miljoenen moet ophoesten voor de vele ex- ministers en het enorme aantal ambtenaren.  

Er zijn politieke partijen die zich nu liever focussen op de komende verkiezingen en het presidentschap i.p.v. aan het oplossen van de huidige problemen en protestacties. Dat laten ze aan Chan over.                                                                

Geschreeuw op het podium, jezelf de hemel in prijzen en met geld strooien, maakt je nog niet tot een goede leider. It is not the money you throw, but your behavior that matter. De middelmatige leider wil kost wat kost leider zijn, de goede leider, wil slechts het verschil maken, legt daarom een besluit niet op, maar zorgt ervoor dat mensen het zichzelf opleggen door zijn voorbeeld te volgen en de grote leider inspireert zijn volk om meer te leren, meer te doen en zelfredzaam te worden. 

Een verstandig man zou eerst kijken wat er voor nodig is om de zware functie van president te vervullen. Deze functie vraagt bijvoorbeeld om integriteit, geen strafblad, intelligentie, goede scholing, beheersing van het Engels, goed kunnen spreken in het openbaar, buitenlandse contacten kunnen leggen, beheersing van de fatsoen protocollen, internationaal gerespecteerd worden enzovoort.

Hij of zij die deze eigenschappen niet bezit, zou er verstandig aan doen om eerst hieraan te gaan werken. Niet een ander moet je op die tekortkomingen wijzen, maar jijzelf moet eerlijk bij jezelf te rade gaan of je wel of niet de juiste skills hebt om deze functie te vervullen. En als je concludeert dat je deze skills nog niet in huis hebt, is het aan te raden om eerst aan jezelf te werken. Progress is impossible without change and if you cannot change your mind, you cannot change anything. 

Ga je scholen, doe iets aan je normen en waarden, neem je verantwoordelijkheid voor de wandaden uit het verleden en biedt het volk je excuses aan, laat zien dat je integer bent, kortom iemand die echt van zijn land houdt, zal het land niet plunderen om zichzelf te verrijken. Dit land is al een keer zwaar gedegradeerd, toen een crimineel, als president werd geaccepteerd. Laten we het land er niet weer aan blootstellen.  

Elk lid van dit huidige regeerteam heeft vanaf de start de kans gekregen om zich te bewijzen. Wie ging er voor landsbelang en wie voor eigenbelang? Wie heeft de wensen van het volk genegeerd en continu zijn eigen zin doorgedrukt? Wie heeft van het land gestolen, wie was steler en wie heler? Wie heeft zich schuldig gemaakt aan chantagepolitiek? Wie heeft de coalitie verraden en is overgelopen, maar vooral wie heeft onder het volk tweedracht gezaaid i.p.v. eenheid?                                            

Het is aan het volk om zich tegen de tijd van de verkiezing uit te spreken, wie mag blijven en wie zo’n belangrijke functie niet verdient.                                                                                                                    

Pres, u neemt uw verantwoordelijkheid serieus. So many times you were kicked down, but you got back up again.                                                                              

Met de ondersteuning van een coalitie is het altijd gemakkelijker regeren, er is echter moed voor nodig om door te zetten als u er alleen voor staat.                                                  

Het is overduidelijk dat u ook de komende twee jaar alleen zal moeten doorploeteren. Sterkte!

“When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with the wind.”

Josta Vaseur

| dagblad suriname | Door: Redactie