• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Premier Pisas van Curaçao vraagt Caricom-voorzitter Santokhi zich in te zetten voor lidmaatschap Curaçao Caricom

| dagblad suriname | Door: Redactie

Minister-president Gilmar Pisas van Curaçao is deze dagen op bezoek in Suriname. Het ligt in de bedoeling de relatie met Suriname verder uit te diepen. De minister-president is donderdag 24 november met zijn delegatie door president Chandrikapersad Santokhi ontvangen op het presidentieel paleis. Premier Pisas is ook in het land in verband met de Srefidensi-viering op 25 november. 

In New York, tijdens de meest recente VN-vergadering, had premier Pisas aan president Santokhi voorgesteld om in Suriname verder te praten over de verschillende punten die toen aan de orde waren gekomen. Hij acht het een mooi moment om deze gesprekken aan de

vooravond van de 47e Onafhankelijkheidsdag van Suriname voort te zetten. 

Tijdens de ontmoeting op het paleis is gesproken over de mogelijke samenwerking met Caricom. De drie landen van de Nederlandse Antillen, te weten Aruba, Sint Maarten en Curaçao, hebben interesse om ‘associate members’ te worden van de Caricom. Op president Santokhi is vanwege zijn Caricom-voorzitterschap het beroep gedaan om het lidmaatschap binnen de regionale organisatie mogelijk te maken. 

Beide regeringsleiders bogen zich ook over de samenwerking op de gebieden onderwijs, landbouw en economische ontwikkeling. De Curaçaose premier deed een handreiking naar Suriname voor hulp van het eiland bij de toekomstige olie- en gasexploraties. Het land beschikt over voldoende capaciteiten om deze hulpbronnen te bewerken. Op het gebied van landbouw kijkt Curaçao uit naar ondersteuning vanuit Suriname voor het verbouwen van voedselgewassen voor zijn bevolking. Het verzoek is om grond ter beschikking te stellen voor de landbouw. 

President Santokhi en premier Pisas bespraken ook mogelijkheden voor samenwerking in de private sector. Er is daarom ook een team van Curaçaose ondernemers meegereisd naar Suriname. 

Het Surinaamse staatshoofd was zeer ingenomen met de aanzet van Curaçao voor samenwerking op velerlei gebieden. Hij heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking de opdracht gegeven om met zijn team alles te bewerkstelligen zodat de samenwerking op het niveau van bestuur en het bedrijfsleven verhoogd kan worden. De staatshoofden beloofden elkaar de gesprekken te blijven voortzetten om samen de problemen van de naties op te lossen.

| dagblad suriname | Door: Redactie