• dinsdag 31 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

POLITIEKVN onderzoeken hardhandig optreden IranDOOR DUNCAN MIL

| dagblad suriname | Door: Redactie

25 november 2022 – De VN-Rechtenraad heeft geëist dat Iran stopt met het “onevenredig” gebruik van geweld tegen protesten waarin wordt opgeroepen tot betere vrouwenrechten. Minstens 465 mensen zijn gedood, onder wie 58 kinderen, 27 vrouwen en 50 politieagenten.

Mahsa Amini, 22, stierf in september in hechtenis van de Gasht-e Ershad – de zogenaamde moraliteitspolitie – nadat ze haar hadden gearresteerd omdat ze de hijab naar verluidt verkeerd droeg. Haar dood leidde tot massale protesten tegen de regering, die al meer dan vijf weken in heel Iran aanhouden.

Talloze andere vrouwen en kinderen zijn sindsdien gedood bij of in de buurt van

de protesten. Op 20 september stierf de 16-jarige Nika Shakarami nadat ze een vriend een bericht had gestuurd om te zeggen dat veiligheidstroepen haar achtervolgden tijdens een protest in Teheran. Haar lichaam vertoonde meerdere breuken aan haar hoofd, bekken, armen en benen.

De familie van Hadis Najafi, 22, heeft gezegd dat ze op 21 september is doodgeschoten door veiligheidstroepen tijdens een protest in de stad Karaj, ten westen van Teheran. Ambtenaren zouden haar vader hebben gevraagd om te zeggen dat ze stierf aan een hartaanval.

Een ander 16-jarig meisje, Sarina Esmailzadeh, stierf nadat ze op 22 september zwaar op het hoofd was geslagen door veiligheidstroepen tijdens protesten in Karaj, aldus Amnesty International.

| dagblad suriname | Door: Redactie