• maandag 16 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

“Politiek zorgt voor ondergang Grassalco”

| suriname herald | Door: Redactie

Hoewel Grassalco-directeur Wesley Rozenhout niet wil ingaan op anonieme bronnen, zegt hij dat de politiek Grassalco kapotmaakt en dat is funest voor het bedrijf. Personen die anoniem contact hebben gemaakt met de media beweren dat het personeel van het staatsmijnbouwbedrijf geen vakantiegeld heeft ontvangen over 2020. Het salaris van oktober zou voor een deel gestort zijn.

Rozenhout zegt verder dat er een andere strategie is ontwikkeld. Hij verwijst naar de algemene situatie in het land, waar Grassalco ook onderdeel van is. "Niemand kan zeggen dat het goed gaat in het land." 

De directeur verwijst naar een resolutie uit 2019 die de gewezen minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, zou hebben getekend, waarbij een concessie van Grassalco is uitgegeven aan Iamgold. Hierdoor zijn de financiële middelen opgedroogd. 

De resolutie beperkt het bedrijf om aan middelen te komen. De regering heeft niets gedaan om de concessie in te trekken. Rozenhout werkt aan verandering. "Wij doen ons best met dit staatsbedrijf. Wij hebben het probleem van elk ander bedrijf dat geen vervangingsinvestering kan plegen. Iamgold werkt op onze concessies. Royalties die daaruit voortvloeien zijn eigendom van Grassalco. Het gaat om US$ 5 miljoen per maand. Het bedrijf is ongezond en kampt met achterstanden in aflossingen vanaf 2018," zegt de directeur van het staatsmijnbouwbedrijf.

"Met de US$ 5 miljoen kon Grassalco de achterstanden afkopen. Niet eens in exploratie, maar uitgeven om te exploiteren."

| suriname herald | Door: Redactie