• donderdag 22 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

'Politiek mengt zich in dispuut granman Saramaccaners'

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

'Politiek mengt zich in dispuut granman Saramaccaners'

26/02/2021 14:07 - Gilliamo Orban

Desi Bouterse bracht op 15 maart 2020, toen nog in de functie van president, een beleefdheidsbezoek aan granman Albert Aboikoni. Foto: NII  

PARAMARIBO - Hoofdkapitein Carlo Sampie van Nieuw Aurora, die Albert Aboikoni erkent als granman, heeft de indruk dat de politiek zich bemoeit met de kwestie over de functie van het grootopperhoofd der Saramaccaners. Coalitiepartij Abop zou volgens hem onder één hoedje spelen met de groep, die Naze Amina ziet als hun granman.

Sampie zegt tegen de Ware Tijd  dat regeringstopper Leo Brunswijk aan een kapitein heeft gezegd dat Albert Aboikoni niet wordt gerekend tot het grootopperhoofd der Saramaccaners en Amina als stamhoofd zal worden erkend. "Ik heb nooit gehoord of meegemaakt dat het granmanschap van iemand is ingetrokken. Ik hoop dat president Chandrikapersad Santokhi dit niet zal doen", aldus Sampie. Brunswijk was niet bereikbaar voor commentaar.

Sampie geeft aan dat er brieven zijn geschreven naar het staatshoofd en vicepresident Ronnie Brunswijk om kennis te maken met Albert Aboikoni. "De vicepresident heb ik horen zeggen dat hij niet bemoeit met de zaak, maar ik hoop niet dat hij doet alsof zijn neus bloedt", zegt de hoofdkapitein. Hij vermoedt dat er lijnen lopen tussen het kamp van Amina en de Abop. In zijn ogen wordt er partij gekozen voor Amina. Om die reden wordt het traditioneel gezag onder leiding van Aboikoni miskend door regeringsfunctionarissen.

Er is onlangs in Semoisie in het Boven-Surinamegebied een gran krutu gehouden door de groep van Amina. Sampie beweert dat deze groep de regering zal schrijven om Aboikoni af te zetten als granman en Amina de functie te laten bekleden. Dit wordt bevestigd door hoofdkapitein Zonzef Aboikoni van Dangogo, die Amina aanhangt. Volgens hem waren vele traditionele gezagdragers van de Saramaccaners vertegenwoordigd tijdens de liba krutu.

De regering zal binnenkort een brief ontvangen van dit kamp om Amina naar Paramaribo te brengen om de zegen van de regering te krijgen. "We erkennen Albert als hoofdkapitein, maar niet als granman", verklaart Zonzef Aboikoni. Hij ontkent dat de groep van Amina een zodanige band heeft met de Abop om te bewerkstelligen dat Amina wordt benoemd tot granman. "Dat klopt helemaal niet", zegt hij.

Zonzef Aboikoni zegt dat de groep van Amina nimmer heeft ingestemd om de kwestie van het granmanschap op tafel van voormalig president Desi Bouterse te leggen opdat er een besluit kon worden genomen. Echter, dat is wel gebeurd nadat de groep van Amina het niet eens was met het voorstel van het kamp van Albert Aboikoni om te stemmen voor een granman, beweert Sampie. "In onze traditie stemmen we niet voor een granman", aldus Zonzef Aboikoni. Uiteindelijk heeft Bouterse zijn keuze laten vallen op Albert Aboikoni.

  Tweet  Gerelateerde artikelenCOMMENTAAR: Onvrede en kennismakingTraditioneel gezag Boven-Suriname voelt zich gepasseerd door regeringTraditioneel gezag Saramaccaners gaat petitie indienenCOMMENTAAR: DoodvonnisAboikoni ontheffen als granman is 'doodvonnis' Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie