• donderdag 22 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Poli voor ouderen maakt inhaalslag

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

Poli voor ouderen maakt inhaalslag

03/03/2021 05:54 - Aidy Pinas-Agodeba

 

PARAMARIBO - Op de poli Geriatrie (ouderengeneeskunde) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) wordt nu geprobeerd om meer aandacht te schenken aan de reguliere zorg, die flink heeft geleden onder de Covid-19-pandemie. “We moeten ook inhalen wat we vorig jaar zijn misgelopen. We hebben geen calamiteiten ontdekt, maar wat wel is gebeurd, is dat cliënten te laat een herscreening hebben gehad of de aanpassing van medicatie verlaat is geschied. Dit omdat ze maanden niet bij ons konden komen”, vertelt geriater Christien Luckham aan de Ware Tijd.

De pandemie heeft de ouderen hard getroffen, omdat ze gevoeliger zijn. De bijwerkingen zijn bij deze groep ernstiger en de kans op overlijden is ook groot. Er zijn daarnaast andere factoren, zoals goedbedoelende familieleden die de ouderen zo zwaar beschermen dat het soms eigenlijk een beetje doorschiet.

Luckham onderstreept dat seniorenburgers het niet makkelijk hebben. Ze kunnen zich niet zo vrij bewegen. Het is haar opgevallen dat ze meer cliënten met depressie op de poli krijgt. Dat is zeker de afgelopen zes maanden het geval. "We zagen dat altijd al, maar alleen is het erger geworden. Eenzaamheid speelt ook een rol. Vorige week heb ik iemand van 75 jaar op de poli gehad. Die begon te huilen en zegt dat er niets met hem aan de hand is, maar dat hij vreselijk eenzaam is. Sommige ouderen denken ook dat ze iets verkeerd hebben gedaan, omdat ze nu weinig tot bijna geen bezoek krijgen. We praten daarom tori met ze. Ik zeg aan hen dat ze bij ons mogen komen, wanneer ze zich eenzaam voelen. Natuurlijk zullen ze het niet doen, maar het is goed dat men weet dat ze een plek hebben waar ze hun ei kwijt kunnen."

In het begin was de poli gesloten en alleen bereikbaar voor spoedgevallen, maar nu is er wat verandering. Er wordt volledig op basis van afspraken gewerkt, met inachtneming van de Covid-19-maatregelen. Luckham vertelt dat de afspraken zo ver mogelijk van elkaar worden gemaakt, waardoor de cliënten op de poli met niemand anders in contact komen dan de arts en andere personeelsleden.

De Covid-19-maatregelen worden, omdat het om een kwetsbare groep gaat, zo strikt mogelijk nageleefd. Verder komen de zorgvragers niet via de grote poort van het AZP, waar het dagelijks een drukte is, naar binnen maar via een zijpoort. Het risico voor besmetting bij de poli Geriatrie is dus heel miniem. De specialist onderstreept dat door de 'nieuwe' manier van werken er per dag minder zorgvragers worden geholpen, maar belangrijk is dat de dienstverlening is gegarandeerd.

  Tweet  Gerelateerde artikelenFysieke inactiviteit moet worden verminderd'Ouder worden moet voor iedereen prettig zijn'COMMENTAAR: Corona-isolementGeriatriepoli misschien weer open wegens groeiende noodACHTERGROND: Afweermechanisme moet ouderen helpen overleven Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie