• zondag 24 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

POETIN-GEZINDE REGERINGSPARTIJ WEER DE GROOTSTE BIJ VOORLOPIGE UITSLAGEN

Datum: | Bron: united news | Door: Redactie

Voorlezen

Op basis van de eerste, voorlopige uitslagen van de Russische parlementsverkiezingen lijkt de partij die gelieerd is aan president Poetin zoals verwacht als winnaar uit de bus te komen.

Volgens de exitpolls kan Verenigd Rusland op zo’n 45 procent van de stemmen rekenen. Daarna volgt de Communistische Partij, met 21 procent van de stemmen. Ook de Centrale Kiescommissie zet Verenigd Rusland voorop, met ongeveer 13 procent van de stemmen geteld. De partij staat op 40 procent van de stemmen.

Verenigd Rusland bezet nu 343 van de 450 zetels in het lagerhuis en mogelijk krijgt de partij in de Doema straks opnieuw de meerderheid van de zetels in handen. Vooraf zei Poetin daar al op te hopen. Het parlement dat nu is gekozen, zit er nog als Poetin in 2024 een nieuwe termijn als president wil binnenhalen.

Een man heeft net zijn stem uitgebracht in een stembureau nabij Moskou EPA

Rond 20.00 uur (Nederlandse tijd) sloot het laatste stembureau in Kaliningrad, in de meest westelijke regio van het land, de deuren. De bureaus in het oosten van het land waren toen al uren dicht na drie dagen stemmen.

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen zetten de autoriteiten met een reeks van maatregelen kritische organisaties vrijwel buitenspel. Zo mochten bondgenoten van oppositieleider Aleksej Navalny, die een straf van tweeënhalf jaar uitzit in een strafkamp, niet meedoen nadat Navalny’s beweging in juni als “extremistisch” werd verboden door de rechter.

Veel Kremlin-critici verlieten het land en analisten spraken van de “minst vrije verkiezingen sinds Poetin in 2000 aan de macht kwam”.

Verder waren er vooraf al twijfels over een eerlijk verloop van de verkiezingen. Er verschenen meerdere berichten over geplande fraude of manipulatie van de uitslag. Ook waren er voor het eerst vrijwel geen onafhankelijke waarnemers aanwezig, officieel vanwege beperkingen door de coronapandemie.

En sinds de eerste stemdag, op vrijdag, regende het fraudemeldingen. Zo sprak de leider van de Communistische Partij gisteren van wijdverspreide verkiezingsfraude.

De onafhankelijke waarnemersorganisatie Golos zag verschillende vormen van fraude. Zo zouden mensen vaker dan één keer een stem uitbrengen en vonden waarnemers in Moskou in een stembureau een pen met verdwijnende inkt.

Op sociale media circuleerden verschillende video’s waarop de vermeende fraude is te zien:

Het Kremlin benadrukte in aanloop naar de verkiezingen dat critici van de regering uitsluitend zijn vervolgd omdat ze de wet overtraden.

Volgens correspondent Iris de Graaf stond de uitslag van de verkiezingen nagenoeg vast, omdat de ‘echte’ oppositie zo goed als uitgeschakeld is. “Poetin heeft er de afgelopen maanden van alles aan gedaan om niets aan het toeval over te laten”, zei ze in het NOS Journaal. Ze noemt deze verkiezingen belangrijk voor de president. “Ten eerste omdat het een goed middel is om aan de wereld te laten dat je verkiezingen hebt, eerlijk of niet, en daarom een democratie bent. En ten tweede lijkt het ook alles te maken te hebben met de presidentsverkiezingen die hier over drie jaar plaatsvinden. Daar wil Poetin graag opnieuw aan meedoen en het komt dan goed uit als zijn partij ook de meerderheid in het parlement heeft.”

WERELDNIEUWS

Datum: | Bron: united news | Door: Redactie