• maandag 29 November 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Plaatselijke hotspots leiden tot nieuwe COVID-19-gevallen in de Pan-Amerikaanse regio

| suriname herald | Door: Redactie

Plaatselijke hotspots leiden tot nieuwe COVID-19-gevallen in de Pan-Amerikaanse regio. De directeur van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO), Carissa Etienne, gaf aan dat in verschillende landen pieken zijn waargenomen en dat toezicht van cruciaal belang is om lokale uitbraken te identificeren en verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Hoewel de algemene vaccinatiegraad in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 41 procent heeft bereikt, blijft monitoren van cruciaal belang om nieuwe risico's te identificeren en te reageren op lokale infectiehaarden, zei de PAHO-directeur.

Ze waarschuwde voor verhoogde infectiecijfers in het Caribisch gebied, delen van Canada, Mexico, Bolivia en Venezuela en onderstreepte de noodzaak om infecties nauwlettend te volgen en te beheersen naarmate de uitrol van vaccins voortgaat. "Monitoren is altijd een leidraad geweest voor onze COVID-respons," zei Etienne tijdens een persbriefing, "toen we onze pandemiepieken navigeerden en nu we opduikende varianten blijven volgen."

"Gezondheidsautoriteiten moeten een duidelijk beeld hebben van wat er op lokaal niveau gebeurt en snel communiceren over zowel de risico's als de volksgezondheidsmaatregelen, die nodig zijn om de overdracht te beperken," zei ze.

Verbetering bewakingsinstrumenten
De directeur voegde eraan toe, dat plaatsen pas risico's kunnen opsporen wanneer zij zich voordoen en dat instellingen zoals laboratoria, volksgezondheidsscholen en universiteiten in staat moeten worden gesteld om ter plaatse nieuwe infecties te diagnosticeren.

Zij riep ook op tot verbetering van de bewakingsinstrumenten en -netwerken om ziekten efficiënter en duurzamer te controleren, en voegde eraan toe dat PAHO samenwerkt met de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) om een nieuw PCR-testprotocol in te voeren waarmee COVID-19 en influenza gelijktijdig uit hetzelfde monster kunnen worden opgespoord.

Voortbouwend op de reeds lang bestaande monitoringnetwerken in de regio zijn er nu 45 nationale laboratoria voor volksgezondheid, die PCR-tests uitvoeren voor landen in het hele Pan-Amerikaanse continent. PAHO steunt dit netwerk door het standaardiseren van laboratoriumprotocollen, het geven van opleidingen en heeft ook meer dan 21 miljoen COVID PCR-tests en bijna 18 miljoen snelle diagnosetests gedoneerd.

Dit "stelt ons in staat dit virus en het ontstaan en de verspreiding van COVID-19-varianten nauwlettend in het oog te houden," aldus de directeur. "We moeten blijven investeren in dit regionale netwerk en het blijven uitbreiden."

Wat de COVID-19-situatie in de regio betreft, zei Etienne dat de Pan-Amerikaanse regio in de afgelopen week bijna 817.000 nieuwe besmettingen en meer dan 18.000 sterfgevallen hebben gemeld. Terwijl het aantal gevallen in Noord-Amerika daalt, is het aantal ziekenhuisopnames in de oostelijke provincies van Canada toegenomen, en was er een stijging van het aantal sterfgevallen in Mexico. In de meeste landen van Midden-Amerika en Zuid-Amerika, met uitzondering van Bolivia en Venezuela, zijn het aantal COVID-besmettingen en -doden gedaald.

Situatie Caribisch gebied ernstig
Etienne waarschuwde dat de situatie in het Caribisch gebied ernstig blijft. De Dominicaanse Republiek en Barbados meldden een stijging van 40 procent van het aantal nieuwe gevallen gedurende de afgelopen week, terwijl Puerto Rico, Trinidad en Tobago, en Martinique ook een stijging van het aantal nieuwe besmettingen zagen. Het aantal gevallen blijft hoog in Saint Martin, Saint Kitts & Nevis, Anguilla en de Caymaneilanden.

De directeur wees erop dat het binnenkort 30 jaar geleden is dat het laatste geval van polio in de Pan-Amerikaanse regio werd vastgesteld en beschouwde dit als een les in het bestrijden van ziekten door middel van aanhoudende en gecoördineerde actie. "Deze buitengewone prestatie werd mogelijk gemaakt door massale vaccinatie-inspanningen en robuust epidemiologisch toezicht," aldus Etienne.

Morgen is Wereld Polio Dag, voegde zij eraan toe, een herinnering aan wat in de regio kan worden bereikt wanneer landen samenwerken om gezondheidsbedreigingen onder controle te houden, de meest kwetsbaren te beschermen en toegang tot vaccins voor iedereen te waarborgen.

| suriname herald | Door: Redactie