• donderdag 04 March 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

'Piem Reiziger laat legacy van meer dan veertig jaar achter'

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

'Piem Reiziger laat legacy van meer dan veertig jaar achter'

20/01/2021 10:01 - Marinio Balsemhof

Piem Reiziger (r) en Antoine Brahim (l) zijn all smiles, nadat ze in 2009 voor de derde keer in vier jaar tot rallykampioen van Suriname werden gekroond. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het wordt woensdag een zware dag voor vele Surinamers onder wie Antoine Brahim. In het Pandit Jagdew Paragh Crematorium wordt de erg bekende rallyrijder en bridger Piem Reiziger, die op 13 januari kwam te overlijden, gecremeerd.

Hoewel hij ziek was, is het verdriet erg groot omdat het niet makkelijk is om iemand die met hart en ziel zijn krachten heeft gegeven aan verschillende organisaties, te vervangen. Maar wij verliezen bovenal een goede en speciale vriend, klinkt het in de wandelgangen.

Brahim is erg aangeslagen door het verlies van zijn vriend en rallypartner. Reiziger, die ongeveer 35 jaar in het bestuur van de Surinaamse Auto Rally Klub (Sark) heeft gezeten, was een navigator die naast het rally rijden vooral genoot van het uitzetten van de routes. "Rally rijden zal voor mij zeker niet meer hetzelfde zijn, maar ik ben hem zeer dankbaar voor de prachtige herinneringen die ik als een warme brasa zal koesteren totdat ik hem weer zal tegenkomen in het hiernamaals", zegt Brahim bedroefd.

Het gemis van 'Piem' zal volgens hem voor de totale rallyfamilie voelbaar zijn. Reiziger heeft namelijk met veel passie "onvoorwaardelijk en erg lang" gewerkt binnen het rallygebeuren in Suriname. "Hij laat een legacy van meer dan veertig jaar voor ons achter", benadrukt Brahim. "Piem heeft vele jaren als bestuurslid met hart en ziel zijn krachten gegeven aan de Sark en hij is zelfs decennialang de motor en drijfveer geweest van onze rallymagazine De Sarkograaf."

Volgens Brahim was zijn overleden vriend synoniem voor intelligentie, eenvoud, creativiteit, natuur, humor, muziek en bovenal vriendschap. Reiziger was een echte natuurliefhebber die vooral genoot van de vele mooie savannes in Suriname. "De toename van de vele hout- en zandactiviteiten in de afgelopen jaren in de savannes, was voor Piem onmiskenbaar een grote doorn in het oog. Iedere keer als wij weer nieuwe sleepwegen en zandmijnen tegen kwamen werd hij stil en verdrietig. 'Wat doen ze toch met onze natuur?' liet hij zich dan vaak ontvallen", vertelt Brahim weemoedig.

Volgens hem zal de "typische en onvervalste droge 'Piem'-humor" een ieder bijblijven. Hij was befaamd om zijn limericks waarmee hij met zijn gitaar in de hand vele markante Sarkofielen zonder aanzien des persoons op de korrel nam. "Maar hij was bovenal een ware rally mati. Ik heb het voorrecht gehad om jarenlang met hem te mogen rijden, rally's met hem te mogen uitzetten en om samen met hem in het bestuur te mogen werken aan de ontwikkeling van onze sport", aldus de rallyrijder. Brahim en Reiziger zijn viermaal kampioen van Suriname geworden en wonnen twee keer de prestigieuze Savannerally.

Ook binnen de Surinaamse Bridgebond was Reiziger van onschatbare waarde. "Een smartelijk verlies voor de bridgewereld", beaamt secretaris Ratan Kalka. Volgens hem stond Piem zowel nationaal als regionaal bekend als een "goede bridger met diverse kwaliteiten". Hij heeft jarenlang tot 2014 deel uit gemaakt van het SBB-bestuur, onder meer in de hoedanigheid van waarnemend voorzitter. Maar ook daarna bleef Reiziger zijn krachten verlenen. Zoals hij ook deed binnen de Sark verzorgde hij onder meer trainingen, cursussen en clinics voor de bridgebond.

Kalka geeft aan dat Reiziger "dé man van de Inter-Guyanese Bridgespelen" was. "Een traditie die dankzij Piem is doorgezet, is de jaarlijkse organisatie van het Inter-Guyanese bridgetoernooi. Zonder Piem was dit evenement allang doodgebloed. Hij maakte ook steeds deel uit van de Surinaamse selectie." Tot en met 2019 werd het evenement tussen Suriname, Frans-Guyana en Guyana 46 jaar onafgebroken gehouden. Alleen vorig jaar vond het toernooi geen voortgang, een gevolg van de Covid-19-pandemie.

Net als Brahim bij de Sark had Reiziger ook bij bridge een vaste partner en wel Pieter Sonneveld tegenover wie hij de laatste vijftien jaar zat. Het duo won diverse toernooien. Zijn laatste kampioenschappen behaalde Reiziger in 2018: hij werd toen open paren- én viertallenkampioen. Eén van zijn laatste (fysieke) toernooien was het nationaal open viertallenkampioenschap van vorig jaar. Als lid van team-Raghoenandan werd hij toen runner-up. Omdat daarna Covid-19 de (sport)wereld in haar greep had, bekampten bridgers elkaar vervolgens virtueel. Ook Reiziger was daarbij actief.

  Tweet 

Gerelateerde artikelenSurinaamse badmintonwereld in rouw gedompeldJerizze Wajo brengt troostlied 'Mijn lief' uitDaisy Liong A Kong is niet meerGrote verslagenheid bij heengaan Reggy MettendafEdmund Bleau: Kundige parlementsgriffier en badmintonheld Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie