• donderdag 07 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Personal best op 10 K geen realiteit voor Pomba

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — Duidelijk teleurgesteld reageert Janiek Pomba (22) op het feit dat hij bij de tien kilkometer loop in Leiden, Nederland, voortijdig de race moest verlaten met een rugblessure. Hierdoor heeft hij ook zijn streven niet gehaald om zijn eigen tijd van 32 minuten en 32 seconden te verbeteren. Hij verzekert de krant dat het geen vermoeidheid is geweest, maar erge pijn.

Zaterdag, nog geen week later, stond hij bij de start van een andere race in eigen land: de vijf kilometer jubileumloop van Yellow Birds die hij als eerste aflegde in 16:27 minuten. Hij spreekt van

een ‘training’, omdat hij nog niet helemaal hersteld is van de blessure in Leiden, maar hij heeft geen naweeën ervaren. Hij blijft voorlopig wel onder behandeling van de fysiotherapeut.

“Hij is een heel goede atleet. Ik weet zeker dat wij het uiterste uit hem kunnen halen”

‘Testloop’

“Het was tijdens de loop zaterdag kijken hoe mijn rug reageert op een bepaald tempo. In heb niet de juiste snelheid gelopen om te kijken of ik de pijn nog kan voelen.” Enkele uren eerder had hij met zijn coach Zabdai Zamuel die hem nu ongeveer een jaar begeleidt, een duurloop van zeventig minuten gelopen. Tijdens de race verlaagde Pomba door regen,  na bijna vier kilometer, het tempo.

“Ik ga de 10 kilometer wel weer doen,  maar nu even niet. Als ik naar de concurrentie kijk in Suriname kan ik wel winnen, maar mijn persoonlijk record zal ik niet kunnen verbeteren.” De zaterdag afgelegde tijd is overigens slechter dan die van de vijf kilometer Telesur loop op 1 mei. Toen klokte hij 15:49. “Ja, vandaag was ik wat trager, omdat ik mezelf niet veel moet belasten.”

Apparaat ter ondersteuning

Een week geleden zei Pomba dat vanaf de vierde kilometer in Leiden iets niet goed voelde aan zijn rug. Naar zijn zeggen had hij niet de juiste houding en hoopte door zijn snelheid te verlagen dat de pijn zou wegtrekken. “Mijn benen deden het niet zoals ik gewend ben. Ik kon geen normale stappen maken.”

De wedstrijd in Leiden was goed georganiseerd en hij kreeg zelfs een apparaat, dat de snelheid bepaalt bij atleten, om hem te ondersteunen gedurende de loop. Tot kilometer zeven zou het apparaat hem ondersteunen.  Overigens, vanaf aankomst in Nederland op 8 mei heeft hij elk dag getraind, tot zelfs enkele uren vóór de race.

“Het was tijdens de loop zaterdag kijken hoe mijn rug reageert op een bepaald tempo. In heb niet de juiste snelheid gelopen om te kijken of ik de pijn nog kan voelen”

Hij weerspreekt te hard getraind te hebben naar de wedstrijd toe. “Ik heb gedaan wat op programma stond. In Suriname train ik ook zo enkele dagen voor de officiële race.”  De ‘10 van Zorg en Zekerheid’, zoals de 10k race  wordt genoemd, maakte deel uit van de Leiden Marathon 2023 met vijf onderdelen. Er waren  2.749 inschrijvingen, onder andere van de Ugandees Abel Sikowo die overall winnaar werd met 28:40 minuten.

Niet wedstrijdfit

Omdat er weinig wedstrijden in Suriname zijn op de tien kilometer denkt Pomba er over na om voorlopig dit nummer over te slaan en zich te concentreren op de vijf en drie kilometer.

Zijn coach Zabdai zegt: “Hij is nu niet wedstrijdfit, maar kan op een laag tempo wel bepaalde afstanden afmaken. Hij heeft de afgelopen vijf jaar heel anders getraind en zijn manier van trainen aangepast. Het is voor hem nu wennen. Maar gaande weg zal hij wel begrijpen wat mijn bedoeling is. Hij is een heel goede atleet. Ik weet zeker dat wij het uiterste uit hem kunnen halen.”

In april 2022 leverde Pomba in Nederland een veel betere prestatie door tijdens de Rotterdam Marathon het nationaal Surinaams record te verbeteren. In dat jaar werd hij door de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname uitgeroepen tot ‘Atleet van het Jaar’.

| de ware tijd | Door: Redactie