• dinsdag 27 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Permanente controle op illegale goudsector uitoefenen’

| dagblad de west | Door: Redactie

In het Brownsberggebied is onlangs melding gemaakt van illegale goudmijn activiteiten, ten noorden van de Ireneval. De organisatie Ordening Goudsector Suriname (OGS) heeft samen met de politie aldaar ingegrepen, aldus de districtscommissaris van Brokopondo Ludwig Mendelzoon, tegenover een lokaal medium.

Volgens Mendelzoon zal het voor nu wat rustiger zijn in dat gebied, nadat er werd ingegrepen. “Maar zodra er geen permanente controle wordt uitgeoefend de goudzoekers weer gaan komen, om hun activiteiten voort te zetten”, zei Mendelzoon. Hij stelde, daarom voor een permanente aanwezigheid van de politie en of militairen op, en in de omgeving van de Brownsweg te plaatsen, zodat

dit probleem verholpen kan worden.

Mendelzoon verklaarde, dat er heel vaak wordt gemeld over illegale activiteiten van gouddelvers. “De goudaders gaan dwars door Brokopondo, dus overal waar me een korreltje goud kan vinden wordt er gegraven. Wij van het commissariaat spelen altijd in op dat soort zaken, en we geven het door aan de daar aanwezige autoriteit. Maar we zien dat tot nu toe de daadwerkelijke ordening van de kleinschalige mijnbouw niet is wat ze wezen moet. Maar de “business” is gaande in het district en het is een zeer lucratieve bezigheid, dus je kunt het niet abrupt stoppen. Maar om echt goed zaken op orde te brengen zou het er toe moeten leiden, dat de overheid meer zicht op zaken krijgt binnen deze sector”, vertelde Mendelzoon.

Volgens Mendelzoon is, wat gebeurd is in het verleden, waarbij men dat gebied van de Brownsberg had afgebakend, omdat men daar illegaal bezig was, in overeenstemming plaatsvond tussen de mensen van Brownsweg, en de OGS, waardoor een deel van dat gebied werd afgestaan, waar de heren al hebben gewerkt. “Er werd ook een lijn getrokken, dus mochten de goudzoekers niet over die lijn gaan. Maar we zien nu dat de gouddelvers toch achteraf over die lijn gaan, en verder in het gebied van de brownsberg gaan werken en dat is niet te accepteren”, aldus Mendelzoon. Hij zei, dat de kleinschalige mijnbouw geordend moet worden, als die geordend is, en mensen geregistreerd zijn die actief zijn in die sector, weet je precies wie binnen zo een gebied werkt, waardoor de namen aan de daar versterkte autoriteiten bekend zijn, en daarvan uitgaande zal de overheid meer greep hebben om de zaak goed te kunnen begeleiden.

Mendelzoon benadrukte, dat hij niet weet waarom het zolang duurt, alvorens er ordening aan komt, want er wordt sinds jaar en dag over ordening gesproken. “Maar het komt maar niet”. “Het is een zeer lucratieve sector, en er is een zekere mate van illegaliteit veroorzaakt, en ik weet dat ding is uitgegroeid tot een kankergezwel, en het is zeer moeilijk om echt concreet aan te geven aan de goudzoekers, dat vanaf vandaag er een ordening komt”, aldus Mendelzoon.

Hij benadrukte, dat als je aan duurzaam toerisme wil doen of aan duurzame landbouw, moet je jouw natuur beschermd houden, en je milieu schoon houden.

| dagblad de west | Door: Redactie