• maandag 29 May 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PEC klopt Natio met 5-0

| de ware tijd | Door: Redactie

door Marinio Balsemhof

PARAMARIBO — De nationale voetbalselectie van Suriname heeft maandag de vriendschappelijke wedstrijd tegen PEC Zwolle, koploper in de Nederlandse Keuken Kampioen Divisie (eerste divisie), met 0-5 verloren. Natio speelde in de eerste helft nog een redelijke partij, maar werd na de rust compleet vastgezet door de thuisclub. Suriname kwam door de hoge druk van PEC Zwolle nauwelijks aan voetballen toe en zag met lede ogen toe hoe Chardi Landu (56’/60′), Riley Reemnet (68’/86′) en Dean Guezen (81′) de ingevallen doelman Ishan Kort vijf keer in dertig minuten versloegen.

Interim-bondscoach Aron Winter moest vanwege enkele blessures zijn ploeg aanpassen ten

opzichte van de wedstrijd tegen Nicaragua (2-1). In plaats van 22 spelers had hij maandag zeventien ter beschikking. Florian Jozefzoon, Kelvin Leerdam, Joey Roggeveen, Roland Alberg en Jeredy Hilterman ontbraken in de wedstrijdselectie. Dion Malone werd in de basis vervangen door Calvin Mac-Intosch, terwijl door de afwezigheid van Jozefzoon en Leerdam er een basisplek was voor Roscello Vlijter en Jamilhio Rigters.

Toch begon Suriname, dat van achteren uit probeerde op te bouwen, redelijk aan te vallen. Echter, ondanks dat er behoorlijk werd gecombineerd, bleven echte kansen uit. Natio kreeg in deze speelperiode slechts één goede kans toen Ivenzo Comvalius het strafschopgebied van PEC Zwolle in snelde. Zijn schot ging naast.

Zoveel mogelijk speeltijd

Zoals Winter vóór de interlandbreak aangaf, zou hij zoveel mogelijk speelminuten gunnen. Hij voegde al in de rust de daad bij het woord en bracht Ishan Kort in voor eerste doelman Warner Hahn. Het werd geen mooie invalbeurt voor de tweede keeper, want hij ging in de 55ste minuut zwaar de fout in wat PEC Zwolle een strafschop opleverde. De snelle en jonge aanvaller Landu stuurde de Surinaamse goalie de verkeerde kant op: 1-0.

Kort daarvoor had Suriname de kans gekregen om de score te openen, maar Jamilho Rigters, die goed werd vrijgespeeld door Diego Bisseswar, schoot voorlangs het doel. Natio kwam na de openingsgoal de druk van PEC Zwolle niet te boven. De Nederlandse club weigerde gas terug te nemen. Vijf minuten na de eerste goal leed aanvoerder Shaquille Pinas onnodig balverlies en na een snelle omschakeling kon Landu de score verdubbelen: 2-0. Daarna viel alles bij Suriname in elkaar en werd de score opgevoerd naar 5-0.

| de ware tijd | Door: Redactie